Кламер БГ - Новини: Решаваща за съдбата на Брекзит седмица

Решаваща за съдбата на Брекзит седмица

Европа

|
Пон, 14 Окт 2019г. 17:04ч.
Решаваща за съдбата на Брекзит седмица

Съдбата на Брекзита ще се реши тази седмица на последните преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз, които ще положат много усилия, за да постигнат споразумение за развод - 17 дни остават до очакваното излизане на Лондон от европейската общност.

Стремежът на британския премиер Борис Джонсън да осъществи Брекзита на 31 октомври е акцентът в неговата програма за националната политика, която бе представена в понеделник в традиционната реч на кралица Елизабет Втора по повод началото на новата сесия на парламента.

Кралица Елизабет изложи в тронното си слово приоритетите на правителството за новата парламентарна сесия. Те включват Брекзит на 31 октомври, ново споразумение с ЕС и редица вътрешнополитически мерки за спечелване на избирателите преди очакваните избори, предаде Ройтерс.

"Приоритет на моето правителството винаги е било да осигури излизане на Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври", каза кралицата в словото, произнесено в позлатената пленарна зала на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент). "Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с ЕС, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество", добави тя.

Сред намеренията на правителството е предложена от Джонсън система за регулиране на имиграцията след Брекзит, реформи в наказателното правораздаване, промени в системата на здравеопазване и обещание за по-големи публични инвестиции за стимулиране на растежа.

"Хората са уморени от застой, безизходица и очакване на промени", каза Джонсън в писмено изявление, придружаващо словото на кралицата. "Те освен това не искат да чакат повече за осъществяването на Брекзит", допълва премиерът.

Чрез тронното слово на кралицата подробно се излагат приоритетите в законодателната сфера на кабинета за следващата година. То се пише от правителството и е кулминационният момент на внимателно подготвено бляскаво зрелище в Уестминстър, отбелязва Ройтерс.

Но имайки предвид несигурността около Брекзит в началото на решаваща седмица на преговори и непредсказуемите предсрочни избори, каквито е много вероятно да бъдат произведени в близко бъдеще, опозицията заяви, че премиерът злоупотребява с неутралната в политическо отношение кралица и всъщност е целял чрез нея и словото й на практика да представи предизборната си кампания.

Със словото и придружаващите го текстове бяха изложени общо над 20 законопроекта, включително законопроект, необходим за изпълнение на споразумение за Брекзит - ако Джонсън успее да постигне такова споразумение с ЕС тази седмица.

Политическото бъдеще на премиера и това доколко е в състояние да изпълни която и да е от точките от своя дневен ред, обаче е доста неясно. Той управлява с правителство на малцинството и откакто е дошъл на власт през юли, не е спечелил нито едно гласуване в парламента.

Всички партии искат предсрочни избори, но нямат съгласие когато точно да са.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че кралицата бива използвана, за да пропагандира предизборната програма на Консервативната партия.

"Това, което на практика получаваме, е партийно-политическо телевизионно обръщение от трона", заяви Джереми Корбин в интервю, излъчено вчера по "Скай нюз".

Сега предстоят няколко дни на разисквания по словото, които ще завършат с гласуване за приемането му. Макар и да не става дума за официален вот на доверие, това гласуване може да бъде използвано, за да бъдат разклатени още повече позициите на Джонсън, отбелязва Ройтерс.

"Остава още много работа"

Лондон и ЕС проявиха в неделя предпазливост при оценката на шансовете за развод по взаимно съгласие, след като интензивни преговори през уикенда в Брюксел не доведоха до пробив по ключовия въпрос за ирландската граница след Брекзита, отбелязва агенцията.

"Остава още много работа" за излизане от безизходицата, коментира в неделя главният преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние.

Същата констатация направи и Борис Джонсън. Той заяви, че все още може да се постигне споразумение за Брекзит - сценарий, който би предпочел, при все че е готов да изведе и без сделка страната си от ЕС - но още "има доста работа за вършене, докато стигнем дотам".

"Часовникът тиктака"

Европейски дипломат сподели пред АФП, че "пробив още няма", и намекна, че Лондон трябва да направи отстъпки: "ако британското правителство иска решение, трябва да действа бързо. Часовникът тиктака".

Европейските лидери ще се съберат в четвъртък и петък в Брюксел на среща, представяна като последен шанс да се избегне напускане на ЕС без споразумение и с болезнени последици или трето отлагане, при което остава неяснотата какъв път ще поеме кралството след 46 години в лоното на Европа.

В идеалния случай 27-те членки биха искали да имат цялостно предложение, по което да гласуват.

Лондон и Брюксел не могат засега да се разберат как да избегнат след Брекзита връщането към физическата граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в ЕС, за да запазят мира на острова, преживял десетилетия насилие.

След като европейците отхвърлиха плана му за Брекзит от началото на октомври, Борис Джонсън представи в четвъртък нови предложения на своя ирландски колега Лио Варадкар.

Не изтекоха обаче много подробности за конкретния начин, по който Лондон и Брюксел се канят да превъзмогнат оставащите разногласия - по-специално да избегнат създаването на митнически пунктове и предвидения в механизма контрол от страна на северноирландските власти.

Според информации в печата Лондон е предложил Северна Ирландия да сключи митнически съюз с Великобритания и същевременно да членува в един вид митническа зона с ЕС. Нещо неприемливо както за ЕС, така и за северноирландския съюзник на британското правителство на малцинството - Демократическата юнионистка партия.

Дъблин: Споразумение за Брекзит може да има още тази седмица

Споразумение за развод по взаимно съгласие с Обединеното кралство може да се постигне още тази седмица. Това заяви днес ирландският вицепремиер след уикенд, изпълнен с интензивни дискусии между британците и ЕС, цитиран от Франс прес.

"Споразумение е възможно, и то още този месец. Може би дори тази седмица, но още не сме стигнали дотам", уточни Саймън Ковини.

"Що се отнася до Брекзита, колкото по-малко говорим за него сега, толкова по-добре", добави той.

"В момента текат доста подробни технически дискусии и според мен трябва да осигурим необходимото за тях време и пространство", настоя Ковини.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн също смята, че е възможно да се стигне до споразумение след констатираната промяна в мненията за британската позиция. А първият дипломат на Испания Жозеп Борел заяви, че "се надява" такова споразумение да бъде постигнато.

До днес обаче пробив няма, отбелязва АФП. "Скицираните решения още не са добили официална форма като текст, който да ги направи юридически солидни и приложими. Докато няма текст, няма да има и споразумение", предупреди днес представител на държава членка, цитиран от АФП.

Трябва да бъде убеден парламентът

Ако успее да сключи споразумение, Борис Джонсън ще има и тежката задача да убеди парламента, дълбоко разделен по въпроса за Брекзита: едни са за тесни връзки с ЕС, други - за рязко скъсване.

Депутатите, отхвърлили на три пъти споразумението, договорено от бившата премиерка Тереза Мей, ще имат на 19 октомври извънредно заседание, може би решаващо за Брекзит. Това ще е първата работна събота за парламента от войната за Фолклендските острови през 1982 г.

"В сравнение с британския парламент един египетски сфинкс е отворена книга", коментира напускащият поста председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако не се постигне споразумение до събота, по силата на приет през септември закон Борис Джонсън ще трябва да поиска тримесечна отсрочка. Държавникът категорично изключва този вариант след вече двете отлагания на Брекзита, гласуван на референдум през юни 2016 г. Не е казал обаче нито веднъж как смята да се измъкне.

Искането за отсрочка трябва да бъде единодушно одобрено от другите страни-членки. Юнкер смята, че ще е разумно да го направят, ако се стигне до този вариант.

Политическата криза в Обединеното кралство е толкова дълбока, че до месеци се очертават неизбежни предсрочни парламентарни избори, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg