Кламер БГ - Новини: Опозицията нанесе поражение на Орбан на местните избори в Унгария

Опозицията нанесе поражение на Орбан на местните избори в Унгария

Европа

|
Пон, 14 Окт 2019г. 18:21ч.
Опозицията нанесе поражение на Орбан на местните избори в Унгария

Опозиционните партии постигнаха важни победи на местните избори в Унгария, нанасяйки удар на консервативно-националистическата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан, сочат окончателните резултати, цитирани от ДПА.

Това е първият електорален удар срещу Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г.

Опозицията спечели ключови длъжности, включително кметския пост в Будапеща, където 44-годишният Гергей Карачон победи настоящия кмет Ищван Тарлош от "Фидес" с 50,1 на 44,1 процента от гласовете, заявиха в понеделник изборните власти след преброяване на всички бюлетини.

Опозицията, която загърби своите караници и за първи път създаде широк фронт срещу Орбан, спечели и постовете на районни кметове в 14 от всички 23 квартала на столицата. По-рано "Фидес" държеше 17 от тях.

Това е "исторически триумф", който показва, че хората искат "да си върнат града" от властта на Орбан, каза Карачон.

Той сравни победата си с тази на кмета на Истанбул, който спечели срещу кандидата на президента Таип Реджеп Ердоган.

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти победителят на изборите в Будапеща.

"Промяната в Будапеща и в големите градове е първата стъпка към промяна в Унгария", каза още Карачон.

Опозицията се представи успешно също в Сегед, Печ, Мишколц, Сомбатхей, Егер, Татабаня, Дунайварош - общо в поне 10 от 23-те големи градове, където настоящите кметове от "Фидес" загубиха на вчерашните избори.

Орбан се опита да смекчи поражението, като изтъкна по-добрите резултати на партията си в провинциалните райони. "Фидес" продължава да е водещата политическа сила в страната", каза той пред свои поддръжници.

Резултатът от местните избори няма да повлияе върху властта на национално ниво на премиера Виктор Орбан, чието правителство има зад себе си силна икономика. Управляващата партия Фидес продължава да е изключително популярна в селските райони. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 г., а Орбан (който дойде на власт през 2010 г.) разполага със значително мнозинство в парламента.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество" с опозицията, заяви на пресконференция унгарският премиер.

Той изтъкна, че Фидес ще трябва да анализира резултатите от изборите и да направи необходимите корекции на политиката си.

mediapool.bg