Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок ще се бори за второ място в политиката

Реформаторският блок ще се бори за второ място в политиката

България

|
Пет, 13 Юни 2014г. 14:59ч.
Реформаторският блок ще се бори за второ място в политиката

Реформаторският блок ще се бори най-малко за второ място в българската политика, обяви в петък във Варна говорителят на дясноцентристката коалиция и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Той обясни, че реформаторите могат да работят и управляват с ГЕРБ, но само при определени условия. Според Кънев коалиция би била възможна, ако ГЕРБ изпълни реформите, планирани от блока, в сферата на правосъдието, енергетиката, администрацията, медиите и обществените поръчки.

Реформаторите няма как да се коалират с БСП, ДПС и "България без цензура" в бъдещото Народно събрание. За последните две партии Кънев каза, че са свързани с мафията.

Оценката на реформаторите е, че от две седмици на практика Пламен Орешарски е бивш премиер на страната, загубил доверието и на парламентарните групи, които са го подкрепяли. Радан Кънев допълни, че оставането на това правителство на власт прилича на държавен преврат.

Евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов смята, че вотът е върнал вярата на българите в значението на изборите. Реформаторите взеха пето място на евроизборите с резултат 6.45 процента.

Според Малинов вотът е бил доказателство, че в гласуването има смисъл и така може да бъде променена системата. Евродепутатът каза още, че за него е по-важно да се въведе електронното гласуване, а не задължителното.

По думите му в страни от ЕС има практика за задължително явяване пред урните, но това е свързано със сложна система за санкциониране, както и с удължаване на периода на изборите, за да имат всички възможност да дадат своя глас.

mediapool.bg