Кламер БГ - Новини: Реформаторски настроен съдия става зам.-министър на правосъдието

Реформаторски настроен съдия става зам.-министър на правосъдието

България

|
Ср, 19 Ян 2022г. 13:20ч.
Реформаторски настроен съдия става зам.-министър на правосъдието

съдия Емил Дечев

Известният с реформаторските си публични позиции съдия от Софийския градски съд Емил Дечев ще е третият заместник-министър на правосъдието в екипа на Надежда Йорданова, съобщи "24 часа". Информацията е потвърдена от Mediapool.

Съдия Емил Дечев е един от най-острите критици на статуквото в съдебната власт и е един от най-активните членове на Съюза на съдиите в България. Той беше кандидат за член на Висшия съдебен съвет преди пет години, но не беше избран.

Дечев е завършил "Право" в Софийския университет през 1996 г. и е започнал кариерата си в съдебната система като следовател в Столичната следствена служба.

През 2000 г. се връща в родния си Плевен, където започва работа като съдия в местния районен съд. След три години се премества в Софийския районен съд, а от януари 2012 г. е наказателен съдия в Софийския градски съд.

Емил Дечев има магистратура по Право на Европейския съюз от Университета Нанси 2, Франция, както и от СУ "Св. Климент Охридски".

Другите двама заместник-министри на правосъдието са адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Борислав Ганчев и съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева.

mediapool.bg