Кламер БГ - Новини: Пеевски внесе бюджетни поправки срещу "модела джипка"

Пеевски внесе бюджетни поправки срещу "модела джипка"

България

|
Ср, 19 Ян 2022г. 14:18ч.
Пеевски внесе бюджетни поправки срещу "модела джипка"

Снимка: Архив

ДПС предлага да бъдат "вързани ръцете" на правителството да прави размествания на разходи по бюджетите на министерствата и общините. Това става ясно от обещаните от Йордан Цонев преди седмица поправки в Закона за публичните финанси, които движението вече е внесло в Народното събрание. Под тях са се подписали Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Петър Чобанов.

Предлага се да отпадне възможността разходите на централния бюджет да се правят с акт на Министерския съвет. Същото важи и за харченето на резерва за непредвидени и неотложни разходи, което също трябва да минава през одобрение от парламента. Според проекта Народното събрание ще приема капиталова програма за общините, която ще включва целево средства за инфраструктурни проекти и проекти за икономически растеж.

Мотивите за промените започват с това, че "ДПС е партия, която неотклонно и последователно следва принципите за прозрачност". Впоследствие се изтъква, че поправките са насочени срещу "модела джипка".

"Неотменно в последните години разобличаваме "модела джипка", при който се предоставят на разпоредителите с бюджет, включително на общините, допълнителни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени слагат края на тази практика, като подобни решения ще се приемат само с акт на Народното събрание", посочват Пеевски, Цонев и Карадайъ.

Под "модела джипка" ДПС очевидно визира практиката на бившия министър-председател Бойко Борисов да преразпределя бюджетни средства с решения на Министерски съвет според преценката си и гостите в джипката си.

Всъщност обаче порочната бюджетна практика, при която правителството може да преразпределя милиарди левове, независимо от гласувания от депутатите бюджет, се ползва от Министерството на финансите повече от 15 години. Тя действаше безотказно включително при правителствата с участието на ДПС – тройната коалиция, кабинета "Орешарски" и др. След идването си на власт ГЕРБ продължи практиката, като единствено завиши прозрачността, защото прехвърли решенията от МФ към Министерски съвет и те станаха видими за медиите.

Отделна част от проблема е финансирането на общините, които чрез неясна селекция получават извънредни дотации от правителството. Кабинетът "Орешарски" през 2014 г. отнесе куп критики, че е раздал на партиен принцип гласуваните тогава извънредни 500 млн. лв. на регионите.

През годините Сметната палата има редица одити, които критикуват практиката, но въпреки това до момента тя не е прекратена. Преди 10 години днешният председател на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че финансовият министър в България на практика е премиер в сянка заради огромните му правомощия да преразпределя финансовия ресурс. През 2020 г. също палатата констатира, че регионалното министерство е изхарчило 5 пъти над гласувания му бюджет от Народното събрание.

От друга страна обаче, има риск предложението на ДПС (по начина, по който е предложено) да доведе до другата крайност – правителството да загуби всякаква гъвкавост да преразпределя бюджетните средства през годината. Преминаването през решения на Народното събрание ще затрудни силно навременното решаване на много неотложни финансови проблеми на държавата и общините.

mediapool.bg