Кламер БГ - Новини: ВСС възстанови Цацаров като прокурор авансово

ВСС възстанови Цацаров като прокурор авансово

България

|
Ср, 19 Ян 2022г. 15:44ч.
ВСС възстанови Цацаров като прокурор авансово

ВСС възстанови Цацаров като прокурор авансово

Сотир Цацаров бе възстановен на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) още преди да е напуснал поста си като шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бе взето в сряда без дебат, съобщи lex.bg. То гласи, че Цацаров ще започне работа като прокурор в същия момент, в който бъде освободен от КПКОНПИ с решение на парламента, когато и да стане това.

В началото на седмицата шефът на КПКОНПИ, който е бивш главен прокурор и бивш шеф на Пловдивския окръжен съд, депозира своята оставка.

Той беше заявил намерението си да напусне поста в КПКОНПИ окончателно на 1 март, а няколко дни преди това достъпът му до класифицирана информация бе отнет.За да е магистрат, той няма нужда от специален достъп до класифицирана информация, но съдебният инспекторат дължи проверка при наличие на данни, които хвърлят сянка върху интегритета на всеки магистрат

Цацаров твърди, че е станал жертва на продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В мотивите за отнемане на допуска до класифицирана информация от ДАНС е посочено, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Самият Цацаров вече сезира прокуратурата с искане да бъде проверен, но подобно действия дължат още съдебният инспекторат и ВСС, когато той се върне в системата.

В петък Цацаров обясни, че проверката на ДАНС за надеждност е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ-гейт", е изнесъл класифицирана информация.

"Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", написа Цацаров в своя позиция.

mediapool.bg