Кламер БГ - Новини: Реформаторите искат европейски надзор върху разследването на КТБ

Реформаторите искат европейски надзор върху разследването на КТБ

България

|
Пон, 14 Юли 2014г. 15:31ч.
Реформаторите искат европейски надзор върху разследването на КТБ

Подготвеният извънреден законопроект за фалита на КТБ и одържавяването на "Креди агрикол" е опит за "изпиране на откраднатите пари" от банката на Цветан Василев. Това обявиха в понеделник от Реформаторският блок (РБ). Дясноцентристката коалиция е на мнение, че всички замесени в кризата институции са напълно лишени от доверието на хората и поради тази причина няма как да я решат сами.

Реформаторският блок настоява всички действия на българските институции, включително и разследването в КТБ, да бъдат под контрола на прокурори от европейски държави.

Европейската централна банка и Европейската комисия да осъществяват пълен надзор върху БНБ, която в момента дезинформира българските граждани, поискаха от РБ.

Говорителят на блока Радан Кънев напомни за огромните разминавания в твърденията на управителя на БНБ Иван Искров през последните седмици.

Първоначално БНБ твърдеше, че КТБ е стабилна банка, а в края на миналата седмица съобщи, че е източена, включително че са изваждани над 200 милиона лева в чували. Последната информация веднага бе поставена под съмнение. Отделно се заговори, че са изчезнали кредитни досиета за 3.5 милиарда лева от КТБ, а планът на БНБ предвижда спестяванията на вложителите да бъдат поети от всички данъкоплатци.

"Сегашното ръководство на БНБ в лицето на гуверньора Иван Искров не може да преведе България през тази криза и затова трябва незабавно да подаде оставка", смятат Реформаторите. За същото, но гарнирано с арести, призова по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че страната трябва да поднови усилията си за влизане в еврозоната.

"Външното наблюдение винаги е било дисциплиниращо за България. През ЕС България ще получи вярната диагноза и вярното лечение", каза още бившият еврокомисар.

Оценката на Реформаторския блок е, че отговорност за кризата с КТБ носят последните две правителства на страната в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", както и ръководството на БНБ. Радан Кънев коментира, че решение на проблема с фалита на КТБ не може да се намери от сегашния парламент, защото в него участват единствено партиите, които са го създали.

"Всички тези партии избраха и сегашното ръководство на БНБ. Те не могат да си правят консултации за извънредно законодателство и за разкриване на истината за КТБ при закрити врати. Това е конспирация", каза Радан Кънев. По думите му преди да се предприемат каквито и да са стъпки в КТБ, трябва публично да бъде изнесена цялата истина за банката. Реформаторският блок настоява да се разбере кои имат кредити в КТБ, кои имат депозити и къде биха отишли парите на данъкоплатците.

"Докато няма пълна прозрачност, не може да се вземе сериозно решение", каза Радан Кънев. Основният призив на коалицията е държавата да разнищи престъпната схема в банката, започвайки операция "мръсни пари".

"В момента мафията по документи е в ръцете на българската държава. Това е голяма възможност за държавата. Законът (за КТБ и "Креди агрикол" – бел.ред.), който ни се предлага, означава войната срещу мафията да не бъде проведена", каза още говорителят на Реформаторите. Той допълни, че дясноцентристката коалиция е единствената, които предлага да се тръгне по следите, оставени в КТБ, за да се разплете "цялата кошница".

"Ако тази кошница се разплете, ще се стигне неминуемо до разни партии-телевизии, до политици-телевизионни водещи, до цялата схема "кражба – политическа власт – нова кражба", каза Кънев. Той напомни, че нито една от сегашните парламентарно представени партии не поставя въпроса "Къде е Делян Пеевски?", "Каква е връзката му с всичко това?" и "Кой ще го разкрие?"

Според бившия лидер на СДС Мартин Димитров кредитните досиета за 3.5 млрд. лева в КТБ не могат да се загубят, както твърдят от БНБ. Той заяви, че държавата трябва да направи всичко необходимо, за да събере кредитите, предоставени от КТБ, а не да ги отписва. "С тези 3.5 милиарда лева биха се покрили депозитите в банката и казус няма да има", каза Мартин Димитров.

Той обаче допълни, че сега действията на властите са за замитане на следите в КТБ и предположи, че заради това правителството все още не подава оставка. "Министерството на финансите ще има важна роля при назначаване на ликвидатори. Първата стъпка е оставката

на кабинета", каза Димитров.

Реформаторският блок ще инициира комисия в следващия парламент, която да разнищи случая "КТБ" и всички замесени в него лица. Десните ясно показаха, че нямат доверие в българската прокуратура и точно заради това предлагат европейски прокурори да се включат в разследването. "Прокуратурата, освен да вреди на обществения интерес от "Костинброд" насам, аз друго не съм видял", коментира Радан Кънев.

След седмица Реформаторският блок ще организира среща с посланиците от ЕС, за да се обсъди кризата с КТБ и възможния изход от нея.

mediapool.bg