Кламер БГ - Новини: Бюджетът може да даде само 225 млн. лв. на Здравната каса

Бюджетът може да даде само 225 млн. лв. на Здравната каса

България

|
Пон, 14 Юли 2014г. 15:56ч.
Бюджетът може да даде само 225 млн. лв. на Здравната каса

Държавният бюджет може да осигури 225 млн. лв., за да се покрие дефицитът в бюджета на Здравната каса, която обаче иска 328 млн. лв. допълнително, тъй като в противен случай болниците ще спрат работа от есента.

Сумата, която може да се даде, е съобщена на здравния министър Таня Андреева от финансовия й колега Петър Чобанов.

Финансовото ведомство уточнява, че сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерства и ведомства. От министерството препоръчват да има действие и за по-добри мерки, които да водят до контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на Касата.

Тази сутрин министър Андреева е изпратила писмо до Надзорния съвет на НЗОК с искане да се преработи законопроекта за промени в бюджета на Здравната каса, който да се съобрази с препоръката на министъра на финансите.

На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че липсва законова възможност за преразглеждане. От Надзора не са съгласни на корекции и настояват да няма промяна в исканата сума за актуализация на бюджета на НЗОК от 328 милиона лева.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че могат да се предоставят 225 милиона лева. Очакват се също и повече приходи от здравни вноски, посочи тя и поясни, че сумата от 228 милиона лева е прогнозна, тоест може да бъде по-голяма или по-малка към края на тази бюджетна година. Трябва да има и мерки за по-ефективно използване на приходите, подчерта Петкова.

mediapool.bg