Кламер БГ - Новини: Първанов обяви ГЕРБ за част от генезиса на банковата криза

Първанов обяви ГЕРБ за част от генезиса на банковата криза

България

|
Пон, 14 Юли 2014г. 18:42ч.
Първанов обяви ГЕРБ за част от генезиса на банковата криза

Случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени кръгове. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов в понеделник пред БНР.

По думите му, всички трябва да мислят за това, което се случва сега, а не само да се оздрави организмът на една банка, но и да мислят за дългосрочната финансова стабилност. "Повече от всякога идеята за съгласие става актуална", допълни той.

"При всичките ми критики, които имам към президента Росен Плевнелиев, няма друга територия, където да се случи този диалог и евентуално да се постигне това съгласие”, подчерта Първанов.

Според него, случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени кръгове – "става дума за откровено разпределение на икономическа власт, което вероятно ще рефлектира върху разпределението на властовите структури".

"Виждаме как един олигархичен кръг се раздели по метода на простото делене на две и едната половина изяжда другата. В случая е очевидно, че Делян Пеевски ще погълне в огромната част онова, което (не знам в каква степен, кой и как) притежаваха в рамките на общия кръг с Цветан Василев”, подчерта Първанов.

На въпрос кои политически сили ще се възползват от това, Първанов каза, че ще бъдат приобщени много политически сили: "Виждам много предпазливата позиция на ГЕРБ, която за мен идва да покаже, че те са част от генезиса на онова, което се случва в банковата криза”.

"Сякаш се правят анонси, хвърлят се мостове за взаимодействия с ДПС, което може да не е видно, може да не е под формата на официална коалиция, но със сигурност ще бъде взаимодействие, което ще обслужва една и съща идея. Не изключвам и процесите на "Позитано” да бъдат под диктовката на същия този кръг така, както е било до сега. Но ако този кръг се намеси в номинацията и избора за нов председател на БСП, то тогава извън онези, които са вързани, ще останем малко формации - АБВ, Реформаторският блок и други малки политически формации”, каза още Георги Първанов.

mediapool.bg