Кламер БГ - Новини: Референдумът за новото име на Македония ще се проведе на 30-ти септември

Референдумът за новото име на Македония ще се проведе на 30-ти септември

Свят

|
Пон, 30 Юли 2018г. 18:51ч.
Референдумът за новото име на Македония ще се проведе на 30-ти септември

Македонският парламент одобри в понеделник предложението на управляващите референдумът за новото име на Македония да се проведе на 30-ти септември. Въпросът ще гласи "За членство в ЕС и НАТО ли сте с приемане на договора с Гърция?".

"За" гласуваха 67 депутати, а един бе "против". Преди гласуването депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата.

Инициативата бе внесена от 69 депутати от партиите от управляващата коалиция - Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ и Беса, а депутатите от опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и Алианс за албанците не я подписаха.

ВМРО-ДПМНЕ твърди, че посоченият от премиера Зоран Заев въпрос за референдума е "двусмислен и непрецизен".

Междувременно в понеделник новите членове на Държавната изборна комисия, която трябва да организира референдума, подписаха тържествени клетвени декларации.

Москва иска референдум за НАТО

Русия иска от Македония да организира референдум за НАТО, пише вестник "Вечер", позовавайки се на изявление на руския посланик в Скопие. Трябва да си давате сметка, че след евентуално членство в НАТО страната ще стане част от военната машина на алианса и ако се случи агресия на НАТО против Русия, вие ще имате съдбата да бъдете цел за ответен удар, заявил руският посланик Олег Шчербак на пресконференция.

Според Русия НАТО е остатък от Студената война, със строга блокова структура, виновен за многобройни агресивни войни, в които са загинали милиони души и са унищожени няколко държави, пише скопският в. "Вечер", цитиран от БТА.

Според Шчербак членството на Македония в НАТО може да донесе сериозна вреда на регионалната сигурност и атмосферата на доверие, което може да повлияе на двустранните отношения между Македония и Русия. Затова подобно решение трябвало да се взима с референдум, на който да се произнесат гражданите, пише "Вечер".

mediapool.bg