Кламер БГ - Новини: Тръмп готов за среща с иранските лидери без предварителни условия

Тръмп готов за среща с иранските лидери без предварителни условия

Свят

|
Вт, 31 Юли 2018г. 11:01ч.
Тръмп готов за среща с иранските лидери без предварителни условия

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че би искал да се срещне с иранските лидери без предварителни условия по всяко време, когато те решат, за да обсъдят как да подобрят отношенията си.

Изявлението му идва една седмица след като напрежението между Вашингтон и Техеран нарасна, а САЩ оттегли подкрепата си от иранската ядрена сделка, предаде агенция "Ройтерс".

Запитан на пресконференция в Белия дом дали иска да се срещне с иранския президент Хасан Рохани, Тръмп отговори: "Бих се срещнал с всеки. Вярвам в срещите", особено когато на карта е заложена война.

"Несъмнено бих се срещнал с Иран, ако те искат. Не знам дали са готови", заяви Тръмп по време на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте.

"Без предварителни уговорки", каза американският президент. Той допълни - "аз искам да се срещна с тях по всяко време, когато те решат".

Преди седмица след провокативно предупреждение от страна на иранския президент Хасан Рохани да не си "играе с опашката на лъва", Тръмп отговори изцяло с главни букви "никога повече не заплашвайте Съединените щати или ще понесете такива последици, каквито в цялата световна история много малко са били понасяни".

Белият дом по-късно обясни, че желанието на потенциална среща не променя плановете за по-строги санкции срещу Иран, а целта би била "да се работи за промени в поведението на иранското правителство".

Ислямската република обаче отговори, че ако САЩ искат да разговарят, те трябва да се върнат в ядреното споразумение, което напуснаха през май.

"За да се разчисти трънливият път към разговори между Иран и Америка, е нужно да се уважават правата на иранския народ, да се намали враждебното отношение и САЩ да се завърнат към ядрената сделка", заяви съветникът на Рохани Хамид Аботалеби в "Туитър".

Нито един американски президент не се е срещал с ирански лидер, откакто Вашингтон прекъсна отношенията с Техеран година след революцията от 1979 г. Известен пробив дойде от предшественика на Тръмп Барак Обама, който разговаря с Рохани по телефона през 2013 г.

Коментарите на Тръмп същевременно са промяна в тона отпреди седмица, когато той размени остри реплики и заплахи с президента на Иран и други предствители на страната.

mediapool.bg