Кламер БГ - Новини: Ресторантьори искат оставката на здравния министър. Той: За проявен разум ли? (Обновена)

Ресторантьори искат оставката на здравния министър. Той: За проявен разум ли? (Обновена)

България

|
Ср, 27 Ян 2021г. 19:34ч.
Ресторантьори искат оставката на здравния министър. Той: За проявен разум ли? (Обновена)

Стотици ресторантьори заедно с техните служители провеждат протест "Марш на свободата" на площада пред Министерския съвет и парламента. Още от самото начало, на фона на "Хубава си, моя горо", те поискаха оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

"Излъгаха ни вече 20 пъти за отварянето на заведенията. Вместо здравно министерство си имаме министерство на лъжата и психозата", обяви диджея на протеста, протекъл под формата на парти.

"Полицаите са наши приятели, те ни пазят от политиците. Моля, бъдете учтиви и добри с тях. Политиците не са нашите приятели", призова още той.

От бранша настояват заведенията да заработят на 1 февруари, а нощните клубове две седмици след това. Според представителите на затворените бизнеси, ресторантите не са и няма да са причина за разпространението на коронавируса и не са опасни места.

От вчерашната заповед на министъра стана ясно, че ресторантите в страната (извън тези в хотелите) остават затворени до 1 март. Тогава те ще отворят при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1.5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски от персонала.

Сред надписите на плакатите, които хората носят се чете: "Не ни оставяте друг избор, освен гражданско неподчинение", "1/3 от година в принудителна безработица".

Протестиращите питаха риторично: "трябва ли да се молим, за да работим".

Здравният министър Костадин Ангелов определи протеста като уличен бой още преди старта му.

"Протестът ми прилича на уличния бой. Пръв посяга този, на който му свършват аргументите. Приоритетно първо освободихме мерките в здравеопазването, след това в образование, след това в спорта и културата и чак тогава следват ресторанти, заведения и барове", каза той в в сутрешния блок на Нова тв.

Той риторично попита за какво протестират заведенията и допълни - за проявен разум от министъра на здравеопазването ли? За проявения разум ми искат оставката, а за безразсъдство какво ще поискат", попита Ангелов.

Борисов: Търсим начин, по който да избухне пак пандемията

Пред министри и пред кметове премиерът Бойко Борисов коментира протестите на част от ресторантьорите и заведенията заради ограничителните мерки.

"И вместо да му се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е? Ето, отпускаме, отпускаме, отпускаме, докато параметрите са тези. Ясно го обясних. Който както иска, така да го разбере. Разбираме ги и тях. Затова и социалното министерство, и икономиката взеха толкова мерки за подкрепа. Вчера ги броихме - 2 милиарда, плюс пенсионерите по 50 лева, отиват над 3 милиарда. Огромни пари. Нека да кажат кое правителство, от кой бюджет са дадени толкова пари целево".

Премиерът добави "както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите".

Протестът завърши с благодарност за подкрепата

В късния следобед в сряда организаторите благодариха на всички близо 10 000 представители на засегнатите бизнеси, които подкрепиха днешния ни протест-концерт.

"Въпреки тежките метеорологични условия, вчерашните провокации и опита на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да провалят протеста, множество наши съмишленици не се поколебаха да пътуват до София от цялата страна. Всички заедно показахме, че браншът ни е обединен и отстояваме заедно правото си на труд. Ние сме гневни от факта, че сме дискриминирани, но това не ни попречи да бъдем позитивни. И вярваме, че показахме истинското лице на предприемачите и служителите в нашия сектор – интелигентни и можещи граждани на Република България, които искат да се трудят и плащат данъците си именно тук! И отново напомняме, че нашите искания са ресторантите да отворят на 1 февруари, а нощните заведения на 1 март, като междувременно настояваме да бъдат изплатени всички договорени с държавните институции компенсации", написаха организаторите.

Остава тяхната закана да отворят на 1 февруари заведенията си, независимо че законът не го позволява.

Предисторията

Във втроник двете браншови асоциации - Българската асоциация на заведенията на Ричард Алибегов и Съюзът на заведенията в България, обявиха, че не са съгласни на отваряне на заведенията от 1 март, каквато договорка постигна със здравното министерство Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Заведенията бяха затворени заедно с фитнесите и моловете при въвеждането на мекия локдаун в края на ноември. Правителството обаче реши от фитнесите и моловете да отворят от феврауари, когато в училищата ще се завърнат и учениците от горните класове, след като малките тръгнаха още в началото на януари. Очакванията на редица специалисти са разхлабването на мерките да повиши отново ръста на заразата, особено като се има предвид навлизането на новия щам на коронавируса, който за пръв път бе открит във Великобритания.

Протестът на българските ресторантьори не е изолирано явление, след като подобни акции се проведоха и в други европейски страни на фона на поредно затягане на мерките.

mediapool.bg