Кламер БГ - Новини: Мощен граждански отпор спря законовите промени за поголовна сеч

Мощен граждански отпор спря законовите промени за поголовна сеч

България

|
Ср, 27 Ян 2021г. 20:10ч.
Мощен граждански отпор спря законовите промени за поголовна сеч

Граждански натиск спря в зародиш законодателна инициатива на ВМРО, която щеше да позволи поголовна сеч на близо 4 млн. декара гори. За два дни -от понеделник до сряда - парламентарната комисия по земеделие е залята от близо 1000 становища на граждани и организации, които призовават депутатите да не допускат промените, внесени от депутата на ВМРО Александър Сабанов в Закона за пчеларството. Ресорната комисия отхвърли текстовете с 15 гласа “против” и 2 “за” на вносителите.

За поправките пръв алармира природозащитникът Тома Белев, който е и общински съветник от "Демократична България" в София.

Реакция

"За два дни на имейла на Комисията по земеделие са получени 997 становища против промените. Те са от физически лица, десетки съюзи на лесничеи и на фирми. Всички те са против промените и потвърждават, че щеше да се допуснат големи щети", коментира пред Mediapool Тома Белев.

Спряната поправка предвиждаше сечта в цели 3.7 млн. декара гори, които по карта се водят земеделски земи, да се разрешава от кметовете, а не от лесничеи. Още преди два дни Белев предупреди, че поправката, която се прави само няколко месеца преди изборите, ще отвори врата за поголовна сеч и със сигурност е предизборен инструмент за печелене на гласове.

Той очерта и размера на бедствието, като уточни, че щетите ще се равняват на изсичане на площ три пъти по-голяма от тази на парк “Странджа”.

“Подобно решение ще касае 3 700 000 декара гори в земеделски земи или за сравнение -

три пъти площта на парк Странджа. Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия и т.н.", посочи той.

Подозрителна бързина

Оказа се, че Сабанов скоростно е вкарал спорната поправка в Закона за пчеларството, след като преди това тя е била в Закона за рибарството и аквакултурите, чието разглеждане обаче бе отложено за неопределено време.

До тази развръзка се стигна след като миналата седмица Христо Иванов от "Демократична България" предупреди, че с въпросните поправки ще се узакони незаконна постройка на плажа в "Росенец", където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Отлагането на закона се случи с мотив, че поправките не са съгласувани с Брюксел.

mediapool.bg