Кламер БГ - Новини: "Репортери без граници" осъди най-новите репресии срещу медиите в Беларус

"Репортери без граници" осъди най-новите репресии срещу медиите в Беларус

Свят

|
Вт, 26 Окт 2021г. 12:21ч.
"Репортери без граници" осъди най-новите репресии срещу медиите в Беларус

Александър Лукашенко заедно с руския президент Владимир Путин

Неправителствената организация "Репортери без граници" заклейми най-новите репресии срещу журналисти от авторитарното правителство на президента Александър Лукашенко в Беларус, предаде ДПА.

Организацията обяви в Берлин, че редакцията на седмичника "Нови час" и домовете на двама негови журналисти са били претърсени в сряда.

"В Беларус днес никой, който отстъпи дори на сантиметър от пътя, определен от правителството, не е в безопасност", каза изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиян Мир, който описа Лукашенко като един от най-големите врагове на свободата на пресата в света.

Лукашенко започна репресии срещу инакомислието и свободата на медиите от началото на масовите протести срещу управлението му миналата година след фалшифицирани избори, които той спечели с категоричен резултат, отбелязва ДПА.

Според "Репортери без граници" 29 членове на медиите в момента са в затвора и около 500 са били задържани в различно време през последните 14 месеца. Много са избягали в чужбина, защото се страхуват от преследване и сега работят оттам.

Повече от 100 канала в приложението "Телеграм" са били класифицирани като екстремистки от режима на Лукашенко в опит за сплашване на потребителите. Приложението е най-популярният начин за комуникация сред критиците на Лукашенко.

"Международната общност трябва да използва всички средства, за да се гарантира, че тези престъпления /.../ няма да останат безнаказани", настоя Мир. "Този диктатор и всички други отговорни трябва да бъдат изправени пред правосъдието", добави той.

mediapool.bg