Кламер БГ - Новини: Заев: Ако загубим местните избори в Скопие, подавам оставка

Заев: Ако загубим местните избори в Скопие, подавам оставка

Свят

|
Вт, 26 Окт 2021г. 13:30ч.
Заев: Ако загубим местните избори в Скопие, подавам оставка

Зоран Заев

Ако управляващата партия СДСМ изгуби втория тур на местните избори в Скопие, Зоран Заев ще подаде оставка. В същото време той уточни, че това ще край на неговото управление като министър-председател, но не и край на управлението на СДСМ.

Кандидатът на СДСМ Петре Шилегов се изправя срещу подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Даниела Арсовска. Тя спечели първия тур.

Заев обясни решението си с невъзможността да продължи да води страната в определена посока, ако има срещу себе си опозиционни лидери на местната власт, съобщи БГНЕС.

Заев коментира, че това негово послание цели да мобилизира хората да излязат и да гласуват на втория кръг, защото не може да приеме, че има общини, "които разпространяват национализъм, консерватизъм и делят гражданите по етнически признак".

Зоран Заев не спомена името на човека, който би го заместил на поста премиер, ако се сбъдне негативният сценарий за управлението на Скопие.

Той уточни обаче, че това със сигурност би бил кадър на СДСМ, който заедно с коалиционните партньори да продължи мандата на партията.

Премиерът се обяви против предсрочни парламентарни избори и каза, че следващите 2 години и половина трябва да се използват за засилване на икономиката.

Той посочи, че РС Македония няма открити въпроси със съседите и изрази увереност, че между изборите в България на 14 ноември и заседанието на Съвета на ЕС на 14 декември страната ще получи покана за провеждане на първата междуправителствена конференция за начало на преговорите за членство в ЕС.

За това обаче няма никакви сигнали от българска страна. В същото време управлението на Заев втвърди тона към София и отказва да направи каквито и да било компромиси, за да изпълни българските изизсквания.

mediapool.bg