Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обвини управителя на опожареното сметище под "Струма"

Прокуратурата обвини управителя на опожареното сметище под "Струма"

България

|
Пон, 19 Авг 2019г. 16:30ч.
Прокуратурата обвини управителя на опожареното сметище под "Струма"

Прокуратурата повдигна обвинения на собственика на фирмата "Феникс Дупница" Кольо Илиев, която управлява нерегламентираното депо за отпадъци под магистрала "Струма". Преди седмица на сметището пламна пожар заради складираните купища полиетиленови отпадъци около магистралата и под самия път.

Движението бе незабавно преустановено, а пътуващите са отклонявани по стария първокласен път E79. Инцидентът предизвика безсрочно затваряне на магистралата заради обгорели колони в участък от 10 км от Дупница до Бобошево.

Кольо Илиев ще отговаря по обвинения за престъпление срещу околната среда и за предумишлен палеж. Той е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов не пожела да поеме отговорност за действията на изпълнителната власт, която е допуснала съществуването на сметището под главния път.

"Ще си понесат отговорност виновните за пожара. Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя", обясни Борисов.

Възстановяването на опожареното мостово съоръжение на магистрала "Струма" след Дупница в посока Гърция може да продължи до два месеца. Трафикът към София може да бъде възстановен след две-три седмици. Това прогнозира инж. Димитър Назърски от експертната група, която проучва нанесените щети по моста.

Агенция "Пътна инфраструктура" сформира работна група от Университета по архитектура строителство и геодезия, която обследва нанесените щети по съоръжението.

Първоначално прогнозите на властите бяха за възстановяване на движението след двайсетина дни. Оказва се, че този срок е неизпълним за трафика в платното към Кулата.

"Има няколко колони, на които бетонът, а респективно и армировъчната стомана, са засегнати по-тежко от пожара. Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме. Проблемната ситуация е силно изразена в колоните по посока към Кулата", коментира инж. Назърски.

По думите му колоните в посока София са в по-добро състояние.

"Както и да се погледне, тъй като има технологични моменти и трябва да се работи изключително прецизно и точно, моето скромно мнение е, че минимум месец и половина, а може би два ще отнеме възстановяването на този мост, който е по посока към Кулата", допълни Назърски.

Според него движението по моста в посока към София може да бъде възстановено по-бързо, вероятно след 2-3 седмици.

mediapool.bg