Кламер БГ - Новини: Рекордно малко регистрирани безработни у нас - едва 4.2% през юни

Рекордно малко регистрирани безработни у нас - едва 4.2% през юни

България

|
Пет, 15 Юли 2022г. 15:16ч.
Рекордно малко регистрирани безработни у нас - едва 4.2% през юни

Рекордно малко регистрирани безработни у нас - едва 4.2% през юни

Общият брой на регистрираните безработни в бюрата по труда в страната продължава да намалява и през юни пада до 4.2 на сто. Намалението спрямо предходния месец е с 0.3 процентни пункта, а на годишна база понижението е с 1 процент, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Общо регистрираните безработни са 138 799 към края на юни. Това е с 8678 по-малко спрямо броя им през май и с 31 917 или 18.7 на сто по-малко спрямо година по-рано.

Тенденцията за намаляване на безработните се дължи в голямата си част на започналите регионални програми за заетост. Чрез тях общините си осигуряват нужната работна ръка за комунални и екологични дейности. Регионалните програми помогнаха на повече от 8000 безработни в неравностойно положение да започнат работа, да възстановят трудовите си навици и да си осигурят доход, отчетат от Агенцията по заетостта.

Освен това през тази година и бизнесът получава подкрепа за наемане на работна сила, за да преодолее икономическите и социални последствия от Covid епидемията.

Регистрираните през юни нови безработни са 22 060. Те са с 2361 повече от предходния месец, а на годишна база се наблюдава ръст от 1519 лица.

Други 736 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юни са 22 744 или със 7865 повече спрямо май. В сравнение със същия месец на предходната година те са с 3346 по-малко. Работа чрез бюрата по труда са намерили и 239 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Поради големият брой започнали работа по регионални програми към общините този месец държавното управление доминира в разпределението на заетите по сектори с близо 36%.

Следват сектор "Преработваща промишленост" - с 13.7%, сектор "Търговия" - с 11.4%, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.4%, "Строителство" - с 4.3%, "Селско стопанство" - 4% и други.

11 691 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца. От тях 9842 по програми и мерки за заетост и 1849 – по схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 22 417, което е с 9466 повече от предходния месец. Спрямо същия месец на 2021 г. те са с 2789 повече.

Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (20.2%), следват хотелиерството и ресторантьорството (14.2%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (8%), административните и спомагателните дейности (4.6%) и образование (4.5%).

Най-търсените от бизнеса професии през юни са: работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници в селско, горско и рибно стопанство; чистачи и помощници; помощници при приготвяне на храни; персонал, полагащ грижи за хората и други.

mediapool.bg