Кламер БГ - Новини: Депутатите се скараха кой да е националният празник – 3 март или 24 май

Депутатите се скараха кой да е националният празник – 3 март или 24 май

България

|
Пет, 15 Юли 2022г. 15:21ч.
Депутатите се скараха кой да е националният празник – 3 март или 24 май

Снимка: БГНЕС

В парламента обсъжданията за промените в Кодекса на труда прераснаха в спор за датите 3 март и 24 май и това коя от тях би следвало да е национален празник на страната. Причината за това беше предложение на ГЕРБ в законопроекта, което предвиждаше датата 24 май за национален празник на България.

Депутатите от "Има такъв народ", БСП и "Възраждане" настояха да не се противопоставят двата празника. От "Демократична България" заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

"3-ти март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на руските братя освободители. На 3-ти март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник", каза депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Според него зад всяка друга дата, освен 24 май, "пробива сянката"на една велика сила, без която ние не можем".

"И 24 май вече започват да ни го крадат. Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи", добави депутатът.

"Дотук всичко е чудесно. Искам само да ви информирам, че датата 24 май е официален празник на Русия", каза Петър Кънев от БСП. Съпартиецът му Филип Попов пък намери като аргумент за 3 март това, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. "Естествено и нормално е 3-ти март да бъде национален празник на България. Дотам ли опряхте, колеги от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май", каза Попов.

Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов изрази мнение, че много "мерзко, недостойно и нечистоплътно от българския парламент да се противопоставят българките празници". Според него 3 март обединява българския народ и очевидно има политически причини да се иска сега 24 май да е националният празник на България."Има целенасочена кампания срещу 3-ти март. Не може и не бива двата празника да се противопоставят по никакъв начин. Нека да не правим като нашите братя в Северна Македония, нека не извращаваме историята. Целият този спор е абсолютно излишен", каза Костадинов.

Пламен Николов от "Има такъв народ" настоя, че всички официални празници би следвало да бъдат обединяващи. "Ако ние противопоставяме един официален празник на друг - това разделя хората. Нека не правим така, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник", посочи той.

След това обаче и той подкрепи датата 3 март като обяви, че като нация за българите би трябвало националната свобода да бъде най-голямата ценност. "В този смисъл най-великата дата в българската история, която слага край на петвековното робство е 3-ти март, добави депутатът. 3-ти март е национален празник и следва да остане такъв", каза Николов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми извън всякаква политическа конюнктура.

"Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки и нека не си правим илюзии. Идват тежки времена, най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема и да се счепкаме по още една тема", каза той.

В крайна сметка гласуването остана за друг ден.

mediapool.bg