Кламер БГ - Новини: Рашков: Магистрала "Хемус" не е построена, а парите ги няма

Рашков: Магистрала "Хемус" не е построена, а парите ги няма

България

|
Ср, 15 Дек 2021г. 20:17ч.
Рашков: Магистрала "Хемус" не е построена, а парите ги няма

Снимка: БГНЕС

Няма магистрала, няма и пари. Това е равносметката от схемата за финансиране на строителството на магистрала "Хемус". Това заяви пред бТВ вътрешният министър Бойко Рашков. Той посочи, че МВР от месеци разследва случая и разкритикува прокуратурата, че не иска да се занимава с това.

От неделя държавното обвинение и МВР са в остър конфликт по темата "Хемус". Прокуратурата твърди, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е опитал да окаже натиск върху прокурор, за да се смени с по-леко обвинението на единствения арестуван по случая – Борислав Колев. МВР отрича и отговаря, че прокуратурата се опитва да смачка делото.

Полицията твърди, че Колев е човекът, на когото са носени милиони левове в сакове и чували. Парите били дадени от бюджета за строителство, но след това били прехвърлени на кухи фирми и после – изтеглени на каса.

"Строителството на втората по дължина авотомагистрала у нас е национален обект, който се очакваше от много български граждани и струва на данъкоплатците огромни финансови средства. Сега се оказа, че нито парите са налице, нито магистралата е готова", коментира Рашков.

Той попита защо прокуратурата не е започнала разследване пред на власт да дойде служебното правителство. Според него отклоняването на бюджетни средства е било предварително обмислено. Парите вероятно са отивали в партийни каси, заяви той.

"В един изключително важен момент от разследването, когато има лице, което е задържано и привлечено в качеството на обвиняем, е имало процесуални възможности, които е могло да се използват, с цел то да изпълни обещанията, които е дало – да направи самопризнания", каза Рашков за арестувания Колев. Според МВР прокурорите са осуетили разпита му, защото не искали да му обещаят по-леко обвинение и домашен арест.

Прокуратурата пък казва, че полицаите са можели да го разпитват колкото пъти искат. По думите на Рашков Колев бил едно от ключовите лица в схемата, но прокуратурата не му обръщала внимание.

"Този човек, който вече е известен, можеше да ни отведе по най-късия път до мястото, където се намират онези 50-60 млн. лева. Дали не са отнесени тези пари при някои ръководни политически лица, дали са изнесени в чужбина, дали не са в нечии партийни каси", заяви МВР-шефът.

mediapool.bg