Кламер БГ - Новини: Рашков: Караянчева е заплашвала полицейски шеф заради акция срещу купен вот

Рашков: Караянчева е заплашвала полицейски шеф заради акция срещу купен вот

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 13:12ч.
Рашков: Караянчева е заплашвала полицейски шеф заради акция срещу купен вот

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева се е обаждала на шефа на полицията в Кърджали и го е заплашвала с уволнение заради акция срещу купуване на гласове. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му МВР в Кърджали разследва схема с участието на шефа на държавното горско стопанство. Той отказвал дърва на хора, които не заявявали, че ще гласуват за ГЕРБ. Според Рашков Караянчева се обадила в момента, в който МВР предприело "активни процесуални действия".

"Аз имам телефона на тази жена, която се е обаждала, имам снимка, този разговор е след 22 ч.", обясни Рашков.

Според него заявката на бившите управляващи от ГЕРБ била: "Внимавайте, защото ще ви уволним утре".

Случаят, за който Рашков говори, е от Момчилград, уточни шефът на националната полиция Станимир Станев. Сигнал до прокуратурата не е подаван, уточни той. От разговора между полицейския шеф и Караянчева имало скрийншот, обясниха от МВР.

Според полицията в тази схема участвали трима души. Един от тях е шефът на горското дружество Митко Манев. Вторият бил бизнесмен, който се занимавал с дърводобив, на име Митко Хабитов. Името на третия не бе споменато. Те са задържани, а по случая е започнало разследване.

Освен това по сходни подозрения е бил арестуван и началникът на горското стопанство в Кирково.

Рашков съобщи още, че отново за схема за купен вот са задържани и кметът на Гурково Мариан Цонев и синът му. На кмета са повдигнати обвинения, казаха по-рано от прокуратурата.

Те са активсти на ДПС, каза министърът, след като преди това обясни, че са от ГЕРБ. След уточнението Рашков се извини и каза, че е сбъркал.

МВР помагаше на политическата корупция

Десет години МВР е било пасивно по линия на купуването на гласове, каза още министърът. Той се възмути, че така полицията на практика е съдействала на политическата коруция в страната.

Сега статистиката сочела голям скок в броя на образуваните разследвания и на сигналите. Тълкуванието на Рашков е, че досега хората не виждали смисъл да подават сигнали.

Профилактика

За последните няколко дни МВР е арестувало над 900 души за по 24 часа, обясни шефът на националната полиция. Вървят усилени проверки по заложни къщи и фирми за кредити. Проверени са и близо 1800 собственици на фирми в опит да се противодейства на т.нар. корпоративен вот.

mediapool.bg