Кламер БГ - Новини: Екимджиев: МВР пак започна да арестува по стария начин

Екимджиев: МВР пак започна да арестува по стария начин

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 13:23ч.
Екимджиев: МВР пак започна да арестува по стария начин

Адв. Михаил Екимджиев

Последните показни арести на МВР предизвикват растящо безпокойство, коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред Mediapool.

"В новинарски емисии видяхме МВР да изпраща тежковъоръжени и маскирани полицаи, които изкарваха хора, оковани с белезници пред камерите на телевизиите, които явно бяха предварително извикани за събитието", каза адвокатът.

Той уточни, че първоначално е бил обнадежден от решимостта на МВР и на служебния министър Бойко Рашков да се справят с проблема с купения вот.

"Заживях с идеята, че най-сетне държавата в лицето на МВР е решена да се бори с този дългогодишен и системен проблем, който ерозира основните на демокрацията. В продължения на десетилетия виждахме, че всеки журналист би могъл да установи, да заснеме и да докаже безброй случаи на търговия с гласове от различните партии. Въпреки това резултати нямаше, защото полицията и прокуратурата демонстративно бездействаха. Очевидно имаше някаква мръсна завера между партиите на статуквото и подчинените им институции. Така босовете на тази престъпност не бяха закачани. Като всеки разумен човек нямах съмнения, че държавата може да направи това, което всеки журналист успяваше да направи", обясни адвокатът

Накрая обаче действията на МВР започват да изглеждат твърде познати на публиката.

"При арестите бяха показвани лицата на оковани хора, на някои от тях бяха споменавани имената, длъжностните, които заемат и партийната им принадлежност. С това беше мината тази тънка червена линия, която властите в една правова държава никога не трябва да преминават. Без належаща нужда и легитимна цел хора бяха показвани в унизителни ситуации, бяха съобщавани лични данни и лица", коментира Екимджиев.

Според него тези действия на МВР нарушават две императивни конституционни норми. Първата е абсолютната забрана на унизително третиране, а втората - презумпцията за невиновност. Когато телевизиите предават кадри с хора, оковани с белезници, влачени от тежковъоръжени полицаи, внушението е, че това са изключително опасни престъпници, за чиято неутрализация се налага да се използва "железният юмрук на държавата".

"Дори тези акции да не се придружени от коментар от страна на полицаи и прокурори, което беше любимата роля на Гешев (главния прокурор), сами по себе си тези кадри и политическият контекст, в който те биват излъчвани, внушават оценката на властите, че това са престъпници преди внината на тези хора да е установена с влязла в сила присъда", казва правозащитникът.

Той изразява своето убеждение, че правозащитниците и независимите медии, са "кучета пазачи" на демокрацията и трябва да реагират незабавно при подобни случаи, без значение кой е на власт и какви са намеренията му.

"На фона на добрите очаквания, изведнъж се оказах свидетел на филм, който гледаме от десетилетия, познат от времената на ранния Цветанов и при Гешев, преди да бъде вразумен от протестите през миналото лято. Изглежда МВР или не може, или не иска да действа като институция на европейска и правова държава. Затова е изключително важно още сега да бием камбаната. В противен случай идеята за радикална промяна след изборите в неделя може да бъде опорочена за пореден път заради неизживени тоталитарни реакции на МВР", каза той.

Екимджиев не може да изключи демонстративните арести да са "самодейни акции на полицейски началници по места, целящи да компрометират минитър Рашков в най-важните дни от предизборната кампания, внушавайки идеята, че нищо в работата на МВР няма да бъде променено".

"Когато една нова политическа сила идва на власт в името на промяна, тя не може да показва с действията си склонност към ретроградност и реставрачция на тоталитарните стереотипи", обясни правозащитнкът.

mediapool.bg