Кламер БГ - Новини: Рашидов има идея: Шефовете на БНТ и БНР да се избират от парламента

Рашидов има идея: Шефовете на БНТ и БНР да се избират от парламента

България

|
Пон, 09 Дек 2019г. 16:00ч.
Рашидов има идея: Шефовете на БНТ и БНР да се избират от парламента

Народното събрание да избира генералните директори на обществените медии. Такава идея изрази в ефира на БНР председателят на парламентарната комисия по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Това става дни, след като парламентът възложи на правителството да изготви план за развитието на медийната среда в България, както и да предложи модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

"Смятам, че Народното събрание би било добре да ги избира. А СЕМ трябва да бъде контролен орган. Аз лично така смятам", каза той.

Последва въпрос от водещата как в такава ситуация ще се гарантира редакционната независимост. Очаквано Рашидов разви често повтаряната от него теза, че никой не кара медиите да са зависими и подобна намеса няма. Според него и директният избор на генералните директори от парламента няма да ги направи зависими.

"Свободата на словото не е запазена марка на медиите. Свободата на словото е запазена марка на живия човек, всеки трябва да се възползва от тази свобода и всеки има нужда от нея. Медиите са някаква свещена крава и за нея има специална свобода", добави Рашидов.

По думите му трябвало да бъдат удължени и мандатите на генералните директори на БНТ и БНР.

"Аз винаги съм смятал, че мандатите на обществените медии, радиото и телевизията са малки - по 3 години", каза той и изрази мнение, че този мандат трябва да бъде като на БТА - 5 години.

От думите му се разбра още, че според него рекламата в обществените медии трябва да се редуцира допълнително, ако получават пари от бюджета.

"В националната телевизия все още има грантаджии. И когато получаваш пари отвън, вече си зависим. Къде е свободата тогава?", попита Рашидов.

mediapool.bg