Кламер БГ - Новини: Разследва се умишлено взривяване на складовете на Гебрев край Карнобат

Разследва се умишлено взривяване на складовете на Гебрев край Карнобат

България

|
Вт, 27 Юни 2023г. 15:08ч.
Разследва се умишлено взривяване на складовете на Гебрев край Карнобат

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е образувала дело за умишлено взривяване на складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев край Карнобат. Експлозиите избухнаха в нощта срещу неделя вследствие а пожар. Самият Гебрев го определи като "непонятен силен пожар в среднощен час". При инцидента нямаше пострадали.

Разследването е възложено на четирима следователи, заявяват от окръжната прокуратура в Бургас. Досега са извършени разпити на свидетели. Предстои да се направи оглед на мястото.

Това е поредното разследване на такъв инцидент. Вероятността и то да потъне в дебрите на прокуратурата е огромна.

През миналата година имаше подобен инцидент на същото място.

От миналата година досега нямаме каквато и да е информация за взрива тогава, за да се вземат изводи, заяви Гебрев.

Още по темата:

Взрив след взрив и провал на разследването. Или защо България е лесна мишена

Според него такива неща се случват от над 10 години. Досега обаче никой не е бил обвинен, камо ли осъден.

През 2021 г. тогавашният главен прокурор Иван Гешев обяви, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Това заключение дойде на фона на огромния скандал, който Чехия направи след взривовете в чешки оръжейни складове и директно обвини за тях ГРУ, като междувременно изгони маса руски дипломати. След това информация по тези разследвания не е давана.

По сходен начин се действаше и по разследването на отравянето на бизнесмена, извършено през 2015 г. Пет години по-късно делото бе спряно. По него бяха обвинени трима руснаци, агенти на ГРУ. Прокуратурата заяви, че няма да иска екстрадицията им, защото не вижда смисъл в това – Русия няма практика да предава свои граждани.

mediapool.bg