Кламер БГ - Новини: Разработват се специфични цели за още 22 Натура зони

Разработват се специфични цели за още 22 Натура зони

България

|
Пет, 10 Дек 2021г. 19:20ч.
Разработват се специфични цели за още 22 Натура зони

Разработват се специфични цели за още 22 Натура зони

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българска академия на науките ще разработва специфични и подробни природозащитни цели за 22 защитени зони от мрежата "Натура 2000", съобщиха от екоминистерството, което е подписало договор за това с научното звено.

Става въпрос за определяне на конкретни цели в дадена зона, които да гарантират дългосрочното опазване на типовете природни местообитания и видовете в зоната.

С подписаното в петък споразумение зоните, за които е възложено разработването на специфични и подробни природозащитни цели, стават 86. Към момента са в процес на приемане разработени специфични цели за 43 защитени зони, като съдържанието на две от тях е консултирано от международни експерти, ангажирани от службите на ЕК.

Разработването на специфичните и подробни цели на опазване за всички останали защитени зони е предвидено да бъде направено в рамките на проектно предложение, включено в проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, допълват още от Министерството на околната среда и водите

mediapool.bg