Кламер БГ - Новини: "Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов", изкуственият интелект може

"Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов", изкуственият интелект може

Анализи и Коментари

|
Съб, 24 Дек 2022г. 22:37ч.
"Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов", изкуственият интелект може

Той вече може да "пише" поезия и да илюстрира книги, ще може да превежда и да рецензира. Още отсега обяснява не само Ницше, но и Бай Ганьо, препъва се "само" на нощното шкафче на Бойко Борисов - изкуственият интелект.

След 40 години изкуственият интелект (ИИ) ще решава всички задачи по-добре от хората - смятат половината от анкетираните над 700 европейски експерти в допитване, цитирано от германския седмичник "Ди Цайт".

От 30-и ноември 2022-а година вече всеки обитател на земното кълбо може сам да провери докъде е стигнал ИИ: програмата ChatGPT (chat.openai.com) дава възможност да се "разговаря" с ИИ, да му се задават въпроси, да му се възлагат текстове и т.н. Само за пет дни в ChatGPT са се записали над един милион потребители - за сравнение, за да стигне до милион на Инстаграм му трябваха два и половина месеца, а на Спотифай пет.

Все още никой не може точно да прогнозира какво въздействие ще окаже ИИ върху живота на хората в бъдеще, че дори и днес. Специалистите смятат, че той с успех ще поеме превеждането на текстове от един език на друг, че ще бъде в състояние да пише обзорни статии по определени теми, рецензии за книги и есета по зададена тема.

В областта на образованието под въпрос се оказват задачите да се напише есе или тематичен обзор, защото на големите езици ИИ вече успешно се справя с тези дейности.

Разбира се, цитираната общодостъпна програма ChatGPT все още е в пелени, допуска сериозни фактически и логически грешки, а според "Ди Цайт" не умее да прави разлика между истина и лъжа. Германският седмичник илюстрира тези "детски болести" с един пример. На съответния въпрос, зададен от човешки интелект, ИИ отговаря категорично, че един тон стомана е по-тежък от един тон макарони…

Независимо от всичко това обаче ИИ навярно е един от най-големите научни и технологични пробиви на съвремието. Специалистите смятат дори, че при добре зададени параметри той вече може да "пише" поезия и да илюстрира книги по такъв начин, че половината от публиката да не в състояние да прецени дали творбата е дело на човек или на машина.

***

И понеже стана дума за "детските болести" на ИИ, нека за момент и да се посмеем с тях. Без да подценяваме ИИ и ChatGPT, в предпразничните дни решихме да изпробваме все още сравнително скромните им умения на български език. Ето например част от коледната песен, която ChatGPT написа по наша поръчка:

Рождествената нощ е тук.

Светлините горят във всеки дом.

С благодарност и любов

в сърцето си да се събудим.

И всеки да открие в себе си

нови сили и надежди за нов живот.

И да ни напомни, че независимо къде сме,

всички сме хора и всички сме различни.

А на поканата да разкаже виц за бай Ганьо, ChatGPT отговори в 15 реда, последните от които гласят:

"Бай Ганьо е най-секси мъж, който ти можеш да видиш. Той има тази магия, че те привлича като магнит, който те притежава.

Надявам се този виц ви хареса. Моля, имайте предвид, че това е моя собствена интерпретация на Бай Ганьо и че нямам директно познание за него като човек. Аз съм само изкуствен интелект и нямам лични изживявания."

По една от темите, които българите често търсят в интернет, ChatGPT даде изненадващо обяснение, което видимо няма нищо общо с действителността.

На призива - "Разкажи за нощното шкафче на Бойко Борисов", програмата отговори така:

"Нощното шкафче на Бойко Борисов е известно като строен обект в българската столица София, който се намира на булевард "Свети Георги" и е било създадено в началото на 1990-те години. Шкафчето е строено около известното ресторант "Консултант" и е използвано като жилищен комплекс. Сградата е била предмет на контраверза и спорове в българското общество, като се утвержда, че Бойко Борисов е един от собствениците на сградата. Това е обвинение, което Бойко Борисов отрича и което няма доказателства, че е вярно. Трудно е да се каже с точност какво е нощното шкафче на Бойко Борисов."

Като финал на тези експерименти на български, които проведохме с програмата за да се посмеем, ето и още едно изречение, което поражда весело недоумение:

"Генерален секретар на Българската комунистическа партия (БКП) през 1989 година беше Жани Джилин". На същия въпрос, зададен на немски, ChatGPT отговаря коректно: Todor Schiwkow.

***

Отвъд неумелите анекдоти и коледни песни на български език, програмата се справя изумително добре - най-вече на по-големи езици като английски, немски и руски.

Без никакви претенции за изчерпателност, няколко опита показаха, че ChatGPT може много точно и ясно да обясни такива философски понятия като "категоричен императив" или "диалектика", а и да даде добро тълкуване на прословутото изречение на Фридрих Ницше "Бог е мъртъв".

Така че ИИ очевидно бързо прохожда. Бъдещето му звучи както многообещаващо, така и малко стряскащо. Нека все пак се надяваме, че той ще се окаже един полезен инструмент в стремежа ни към по-добър, по-умен и мирен свят.

*Текстът е публикуван тук

mediapool.bg