Кламер БГ - Новини: Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна

Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна

Анализи и Коментари

|
Съб, 07 Ян 2023г. 10:12ч.
Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна

Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна

Изборите по света ще определят изхода от войната в Украйна. Президентските избори в САЩ, Русия и Украйна през 2024 г. може да бъдат също толкова важни, колкото и събитията на бойното поле.

Общоприето е схващането, че войните завършват на масата за преговори. Често обаче те приключват или замръзват в избирателните урни. Там завърши войната на Америка във Виетнам, там бе сложен край на френската война в Алжир, а едва поражението на Слободан Милошевич на изборите през 2000 г. спря действително войната в бивша Югославия.

Войната в Украйна днес се води в сянката на някои ключови избори, които ще се проведат през 2024 г. Вотът в Русия, Украйна, Тайван и САЩ ще бъде от решаващо значение за хода на войната през 2023 г. А резултатът от тези избори може да определи облика на бъдещия международен ред.

През март 2024 г. ще се проведат президентски избори в Русия и Украйна. Нужно е голямо въображение, за да си представим как Владимир Путин губи тези избори, насрочени с единствената цел той да ги спечели. Притиснат от неуспешната "специална операция" обаче, той има основание за тревога - в случай на военно поражение или замразяване на конфликта по неизгоден за него начин, Путин ще се сблъска с опозицията не само на малцината останали в страната либерали, но и с мобилизираната и уверена националистическа десница.

И макар това да не се е случвало в рамките на над двайсетгодишното му управление, една предизборна кампания, съчетана с провал на фронта, може да предизвика онзи анти-Путин импулс, който европейци и американци очакват отдавна, въпреки че е малко вероятно този импулс да доведе до свобода в Русия.

Предстоящите избори в Украйна също ще окажат дълбоко влияние върху стратегическите решения на президента Володимир Зеленски през 2023 г. Той не би могъл да приеме какъвто и да е териториален компромис, ако не иска да изгуби вота. Отлагането на изборите не е възможност.

Провеждането на избори по време на война, когато мнозинството от населението е извън страната или е вътрешно разселено, ще бъде за Зеленски огромно логистично предизвикателство. Организирането на свободни и честни избори ще е от първостепенно значение за укрепване на образа на Украйна като демократичен Давид, който се бори срещу автократичния руски Голиат.

В изборния коктейл през 2024 г. президентските избори в Тайван също може да се окажат непредвидим фактор, способен да промени динамиката на руско-украинската война. Страхът от победа на националистите може да повлияе върху стратегията на Пекин за "обединение". Все още не е известно какъв урок е извлякъл президентът Си Дзинпин от руското нашествие. Дали е стигнал до заключението, че Путин е сгрешил, задето е започнал войната, или грешката му е, че я е започнал твърде късно?

Желанието американците да бъдат държани на разстояние може да накара китайското правителство, достатъчно унизено от провала с овладяването на пандемията от Covid-19, да засили подкрепата си за Москва с надеждата да задържи вниманието на САЩ в капана на европейския конфликт.

Изборите за президент на САЩ, а в по-малка степен и изборите за Европейски парламент също ще имат пряко влияние върху развитието на войната. Президентските избори в САЩ може да се окажат по-решаващи за изхода от войната в сравнение с която и да е военна операция на терен. Украинците не биха могли да устоят на Путиновата машина за убиване, ако американците и европейците ограничат значителната си военна и финансова подкрепа.

Поради това украинците има защо да се притесняват, че демократите може да изгубят президентските избори, тъй като подкрепата на САЩ за военните им усилия би могла да отслабне при победа на определени републикански кръгове. И за демократите, и за техните европейски съюзници успехът на Путин в Донбас или пряката намеса на НАТО във войната биха имали драматично въздействие - както върху избора на следващия американски президент, така и върху изборите за следващия Европейски парламент.

Възможен успех на Русия на фронта или по-сериозно въвличане на НАТО в конфликта може да наклони баланса на предстоящите американски избори в полза на републиканците. Последното нещо, от което демократите и техните европейски съюзници се нуждаят, е избирателите да обвинят Белия дом, че е поставил началото на трета световна война. За да успеят Джо Байдън и европейските му съюзници да спечелят изборите, ключово важно е украинците да продължават да печелят на бойното поле.

Знаем как икономическата взаимозависимост и разпространението на ядрени оръжия промениха характера на съвременната война. Все още сме слепи обаче за това как предстоящите избори могат да променят хода на войната в Украйна, особено в момент на глобална хиперполяризация.

Каква е поуката? За да спечелиш война през XXI век, невинаги е достатъчно да имаш надмощие на бойното поле. Необходимо е също да печелиш избори, при това не само в собствената си страна.

Анализът е публикуван на български език в "Портал Култура", а англоезичната версия на текста - във "Файненшъл таймс"

mediapool.bg