Кламер БГ - Новини: Разбита е международна престъпна група за незаконен трафик на мигранти в Европа

Разбита е международна престъпна група за незаконен трафик на мигранти в Европа

Европа

|
Четв, 26 Окт 2017г. 18:45ч.
Разбита е международна престъпна група за незаконен трафик на мигранти в Европа

Международна разследваща група, съставена от представители на Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия, с помощта на Европол и Евроджъст, е разбила престъпна групировка за незаконен трафик на мигранти. Това съобщи в четвъртък европейската полицейска агенция.

Според съобщението в общата операция на правоохранителните органи са извършени обиски на 42 обекта из Европа и арести на 26 човека - 8 в Белгия, 7 в България и 11 във Великобритания. За шестима от задържаните има издадена европейска заповед за арест.

Групата е заподозряна в съдействие на нелегална миграция от Афганистан, Ирак, Пакистан и други страни.

По данни от разследването от юни 2016 г. престъпниците са организирали най-малко 48 пътувания, с които в Европа били вкарани не по-малко от 400 мигранти. За трафика били използвани камиони и микробуси със специално приспособени тайници, в които се криели мигрантите, докато пристигнат до местоназначението, главно в Обединеното кралство.

От българската спецпрокуратура потвърдиха в четвъртък ареста на 7 души у нас в изпълнение на издадени от Белгия и Франция европейски заповеди за арест. Претърсени са адреси в София, Ловеч и Враца. Спецпрокуратурата е започнала разследването у нас през март.

mediapool.bg