Кламер БГ - Новини: Пучдемон няма да свика избори в Каталуня, липсвали гаранции

Пучдемон няма да свика избори в Каталуня, липсвали гаранции

Европа

|
Четв, 26 Окт 2017г. 19:17ч.
Пучдемон няма да свика избори в Каталуня, липсвали гаранции

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви в четвъртък, че няма да свика регионални избори в Каталуня, за да уреди конфликта с Мадрид, защото липсват гаранции от (испанското) правителство, което иска да наложи контрол над областта, предаде Франс прес.

Каталунският парламент трябва да вземе решение за последиците от прилагането срещу Каталуня на член 155 от конституцията, който допуска отменяне на автономията на областта, добави Пучдемон.

Централното правителство в Мадрид реши да прибегне до член 155 след референдума за независимост на Каталуня, който се състоя на 1 октомври. В него участваха около 42 процента от каталунските избиратели и около 90 процента от гласувалите подкрепиха отделяне от Испания.

"Бях готов да насроча избори, ако се дадат гаранции. В момента няма гаранция, която да оправдава свикването на избори", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Утре испанският Сенат ще гласува по въпроса за въвеждане на пряко управление в Каталуня съгласно член 155. Това ще е първата пряка намеса на централните власти в делата на една от 17-те автономни испански области.

Испанското консервативно правителство беше предложило да се откаже от прилагане на член 155, ако Каталуня организира нови избори, но впоследствие оттегли това предложение.

Минути след изявлението на Пучземон испанската заместник министър-председателка Сорая Саенс де Сантамария заяви, че трябва да бъде установено пряко управление над Каталуня, за да се постави началото на нов етап, в който законът да бъде зачитан.

Вицепремиерът каза това пред сенатска комисия, която обсъжда искането на испанското правителство да бъде приложен член 155 на Конституцията заради заплахите на Каталуня за обявяване на независимост. Очаква се испанският Сенат да одобри искането на централното правителство.

Неизвестността около кризата в Каталуня нарасна в четвъртък, след като сепаратисткият премиер Карлес Пучдемон изненадващо на два пъти отлагаше обявеното си по-рано специално изявление.

Цяла Испания напрегнато очакваше да узнае дали в Каталуня ще бъдат свикани регионални избори, за да се избегне суспендирането на автономията на областта с непредвидими последици.

В събота испанското правителство поиска от Сената отстраняването на каталунския лидер и правителството му, ограничаване на функциите на парламента в Барселона и провеждането на нови избори в автономната област.

В сряда стана ясно, че Пучдемон е отказал поканата да говори пред испанския Сенат днес, ден преди горната камара на парламента да гласува за поставянето на Каталуня под опеката на Мадрид.

Така всички очакваха да разберат какви стъпки ще предприеме сепаратисткото ръководство на Каталуня.

Преди обед днес бе съобщено, че каталунският премиер ще излезе с официално изявление към 14,30 ч. бълг. време. А местният вестник "Вангуардия" съобщи, че се обсъжда свикване на предсрочни регионални избори на 20 декември.

Изданието отбеляза, че извънредното изявление ще бъде направено на фона на силен натиск над Пучдемон, включително в собствената му консервативна индепендистка партия, да свика предсрочни избори.

Когато обаче обявеният час за речта на каталунския лидер наближи, бе съобщено, че тя се отлага с един час - до 14,30 ч. (15,30 бълг. време), а малко по-късно, че въобще се отменя.

В края на краищата изявлението бе направено около два часа по-късно.

По-рано в четвъртък стана известно, че Пучдемон е изпратил писмо до испанския Сенат. В него той заявява, че поставянето Каталуня под опеката на испанските централни власти "ще лиши каталунския народ от институциите му" и ще доведе до "още по-тежка ситуация".

Вместо да уреди това, което правителството на държавата нарича тежка извънредна ситуация, то ще предизвика още по-тежка извънредна ситуация, отнемайки политическата автономия на Каталуня, предупреждава Пучдемон в писмото.

Освен това той изразява мнение, че налагането на пряк правителствен контрол върху Каталуня е нарушение на испанската конституция.

Към тази картина на неизвестност се добавя и слухът, че е възможно довечера каталунският парламент да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври.

Хиляди студенти се събраха по обяд в Барселона, за да призоват за провъзгласяване на независима република Каталуня и да изразят протест срещу предвиденото от испанските централни власти поставяне на автономната област под свой контрол, съобщи Франс прес.

Те преминаха на шествие през централните улици на каталунската столица с червени карамфили в ръка и знамената на каталунската независимост около врата.

"Не можете да вкарате в затвора цял един народ. Не на франкистката репресия", пишеше на голям транспарант, а студентите скандираха по прелитащ над тълпата хеликоптер: "Окупационните сили вън!".

Движението "Университети за републиката" и студентският синдикат призоваха за стачен ден в университетите в четирите най-големи каталунски града - Барселона, Жирона, Леида и Тарагона - в знак на протест срещу прилагането на член 155 от испанската конституция, даващ право на правителството да суспендира автономията на областта.

mediapool.bg