Кламер БГ - Новини: Радостин Василев ще строи нов национален стадион

Радостин Василев ще строи нов национален стадион

България

|
Нед, 05 Юни 2022г. 22:07ч.
Радостин Василев ще строи нов национален стадион

Радостин Василев

Държавата ще започне проектиране и изграждане на нов национален стадион, съобщи в интервю за бТВ министърът на младежта и спорта Радостин Василев (ИТН). Най-вероятно процедурата ще стартира през 2023 г.

"България остава последната държава на Балканския полуостров със стадион в толкова тежко, изключително компромисно състояние", каза Василев. По думите му министерството е заложило много сериозна сума за проекта в инвестиционната програма на кабинета за следващите 4 години, която се готви от Министерството на финансите.

"Провели сме разговори с главния архитект. Няма особено голям избор във възможностите за място на новия национален стадион. Ще го направим след широко обществено обсъждане. Вариантите са няколко. Единият е "Летище София". Другият е изходът за Пловдив срещу резиденция "Врана", а третият е "Обеля" - "Люлин", каза спортният министър. По думите му най-добри перспективи има вариантът срещу резиденция "Врана", където има огромен държавен имот с подобрена инфраструктура.

Радостин Василев коментира и скандалите с корупция в министерството и в "Българския футболен съюз. Той обяви, че е получил оранжева нота от УЕФА за уреден мач в България.

"От Брюксел ме информираха, че се разследва съмнителен мач от средата на месец май. Сигналът е от УЕФА и става въпрос за двубой от Първа професионална лига. Последствията могат да бъдат много сериозни. Считам, че с 97 000 лева, с които БФС прие за борба с черното тото, е показателно, че не желаят да се борят с него и това доведе до оранжевата нота за този мач", посочи Василев.

Разследване ще има и по случай на безстопанственост с имот на министерството.

"Има редица сигнали за корупционни действия, които са довели до ощетяване на държавата. Най-пресният пример - комплекс “Септември”, който е собственост на министерството, но досега се стопанисваше от трети лица. Те получаваха наеми. Има незаконни тенис-кортове, сервизи. Проблемът е, че безстопанствеността на Красен Кралев е довело до висока щета - стотици хиляди лева. Нашият въпрос е защо министерството не е влязло във владение на този имот. Разследване ще има. За мен това е грандиозна нередност по времето на Красен Кралев. Преди 10 дни ние влязохме във владение за първи път. Прехвърлен е от областната администрация, но е продължила вакханалията", каза спортният министър по случая.

По думите му 15 млн. лева липсват от спортните салони. "Има обществена поръчка, която е отменена от съда, но парите ги няма. Има отказ от фирмите да възстановят парите. Няма и един пирон забит. Значи говорим за организирана престъпна група. Знаем кой е организирал тази група, но е оставя органите да го докажат. Има определени зависимости между тези фирми. Плащането се е извършило на 31 декември. На следващият ден плащането е нямало да бъде възможно", продължи Василев.

По думите му "десетки хора заслужават да бъдат в затвора" по повод предишно негово изявление, че първият бивш министър, който ще влезе в затвора, е този на спорта. "Един човек се позна в моите думи - г-н Красен Кралев. Това е първият човек, на когото трябва да бъде поискан имунитетът от главния прокурор. Ако има доблест сам да се откаже от него, сега е народен представител и срещу него трябва да започнат проверки. Нямам съмнение, като юрист по образование, че те ще стигнат до края. Считам, че мълчанието на прокуратурата допълнително девалвира доверието в нея. Ще принудят министър да извършва граждански арести. Приемете, че съм готов на всякаква форма, за да се въздаде справедливост", каза още Радостин Василев.

"Борислав Михайлов е на дъното по репутационната скала в държавата. Само в България такива снимки се подминават с лека ръка. На други места щяха да последват оставки и разследвания“, каза Василев повод появилите се фотоси на Михайлов със считания за бос на черното тото Дан Тан.

mediapool.bg