Кламер БГ - Новини: Президентът ще насрочи изборите за 28 март

Президентът ще насрочи изборите за 28 март

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 14:03ч.
Президентът ще насрочи изборите за 28 март

Парламентарните избори ще са на 28 март следващата година, каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Изборите трябва бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот", обясни той.

Президентът каза, че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи - изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт.

Мандатът на 44-ия парламент изтича в края на март, а според Конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, т.е. до края на май. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им. Според конституцията пълнолетните българи, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да гласуват. Независимо колко са заразените и карантинираните до изборите, трябва да им бъде дадена възможност да упражнят правото си на глас. В противен случай биха били нарушени правата им.

"Далеч от благоприличие"

Радев коментира още, че предложението на управляващите за избора на разследващ главния прокурор е "далеч от всякаква логика и благоприличие".

"Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва. Предлагат ни същият Съдебен съвет, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел да се бетонира статуквото", посочи държавният глава.

"България трябва да отстоява правата си пред Скопие"

На въпрос за европейската перспектива на Република Северна Македония, президентът Радев отново каза ,че сега трябва да се изчака да стихнат емоциите.

"Да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде устойчив процес, където изкореняването на антибългарската риторика, на езика на омразата и обективното признаване на историческата истина да станат необратим процес и България трябва да отстоява своите права", каза той.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като с вицепрезидента Илияна Йотова почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.

mediapool.bg