Кламер БГ - Новини: ЕК ще спасява журналисти и НПО от "шамаросването" със съдебни дела

ЕК ще спасява журналисти и НПО от "шамаросването" със съдебни дела

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 15:17ч.
ЕК ще спасява журналисти и НПО от "шамаросването" със съдебни дела

Европейската комисия готви инициатива за защита на журналистите и гражданското общество срещу т. нар. SLAPP дела (Strategic lawsuits against public participation – стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността). Въпросните дела са известни още като дела "шамари" (от анлг. slap – шамар), защото обичайно се ползват от властите или мощни бизнеси като наказателна мярка срещу критично настроени журналисти, активисти и др.

Това става ясно от публикувания преди дни План за действие за европейска демокрация, представен от зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова.

По-рано близо 60 граждански организации, сред които "Репортери без граници", "Амнести интернешънъл", Transparency International и Европейската федерация на журналистите (EFJ), включително Българският Хелзинкски комитет, отправиха съвместен призив в ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, автори и хора с активна позиция, които стават жертви на неоснователни, но скъпи искове в съда, заведени от влиятелни бизнесмени и политици, чиято цел е не да спечелят делото, а да сплашат критиците си.

"Виждаме как в Европа се появява тревожен модел на държавни служители или бенефициенти на големи обществени поръчки, които приемат тактиката на знаменитости и олигарси, за да се предпазят от по-сериозно ниво на контрол, което изискват техните позиции или финансови връзки с правителството", заявиха организациите.

Инициативата на ЕК ще бъде представена на обществеността към края на 2021 г. Преди това ЕК ще създаде работна група за SLAPP делата. Ще се направи и "картографиране" на подобни действия срещу гражданското общество в държавите членки.

Експертна група ще изследва възможните видове правна помощ и подкрепа, от която може да се ползват жертвите на SLAPP дела. Друга експертна група пък ще обедини журналисти, юристи, академици, представители на гражданското общество и професионалните организации, които ще обсъждат добри практики за юридическа подкрепа на журналисти, срещу които са образувани дела с наказателна цел.

Предвиждат се и специални тренинги за съдии, които ще бъдат обучавани как да разпознават съдебните процеси, образувани с цел сплашване и злоупотреба.

Еврокомисията счита, че SLAPP делата са форма на тормоз и напоследък зачестява използването им срещу журналисти и граждански активисти. Обикновено става дума за безпочвени или преувеличени процеси, инициирани от държавни органи, корпорации или могъщи политически фигури срещу критични или опозиционно настроени срещу властта граждани.

Целта на въпросните дела е да цензурират, сплашат или заглушат критиците чрез натоварването им със скъпа правна защита, докато не престанат с критицизма и опозиционното си поведение. Представителите на гражданското обществото са особено уязвими към подобни действия, но най-засегнати са журналистите.

Скорошно проучване на Европейската комисия показва нарастване на подобна враждебна активност срещу работещите в медиите. Въпреки че повечето съдебни процеси приключват с оправдаване на журналиста, те имат сериозен негативен ефект върху свободата на работата му и общественото доверие към него. Делата "шамари" обикновено имат съкрушителни финансови последици върху жертвите им, които могат да ги откажат да продължат дейността си в защита на обществения интерес. Често подобни съдебни процеси са съпътствани и от заплахи за физическа саморазправа, какъвто бе случаят с убитата малтийска журналистка Дафне Галиция.

За да подобри медийната среда в съюза, ЕК смята да отдели финансов ресурс по програмата Creative Europe ("Творческа Европа"), за да насърчи сътрудничеството между медийни регулатори и журналистически организации, които гарантират налагането и спазването на журналистическите стандарти от членуващите медии.

Ще се предложи и законодателство за регулация на политическата реклама.

Предвижда се още създаването на инструмент за мониторинг на медийната собственост (Media Ownership Monitor), чиято цел е постепенно да обхване всички държави членки. Ще се следи прозрачното и честно разпределение на държавните средства за реклами в медиите.

Ще продължат и усилията на ЕС в борбата с дезинформацията.

Предвижда се и възможност за ползване на структурните фондове на ЕС за проекти на гражданското общество, насочени към публични дебати и участие на гражданите в управлението.

Организациите, които настояха ЕК да предприеме действия срещу SLAPP делата, посочиха, законовите вратички, позволяващи образуването на тези дела, са пробив в европейската демокрация и че случаите на злоупотреба с тях са по целия континент.

Вторият по големина полски всекидневник "Газета виборча", например, е получил от 2015 г. насам над 55 правни заплахи и съдебни дела, включително от управляващата партия в страната.

Френският бизнесмен Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират журналисти и неправителствени организации с обвинения за клевета, за да ги принудят да спрат с разкритията си за бизнес интересите му в Африка.

Друг известен случай е в Испания, където производителят на месо Coren иска 1 милион евро щети от екоактивист, който критикува как компанията управлява отпадъците си. Преди това компанията е заплашвала активисти и учени, изследвали нивата на нитрати в местните води.

Хората, от които разчитаме да ни информират за случващото се около нас, са принудени чрез тези скъпи и източващи ресурсите правни атаки да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или изцяло блокирани да продължат работата си, посочиха гражданските организации, подписали инициативата.

"Ситуацията се деформира до неузнаваемост. Когато става въпрос за определени хора, правителства, компании и теми, не авторите, създателите на филми или журналистите решават за какво да четем, гледаме и говорим", алармираха те.

mediapool.bg