Кламер БГ - Новини: Радев пусна планирания дълг до 10 млрд. лева и антикризисните мерки на кабинета

Радев пусна планирания дълг до 10 млрд. лева и антикризисните мерки на кабинета

България

|
Четв, 09 Апр 2020г. 10:07ч.
Радев пусна планирания дълг до 10 млрд. лева и антикризисните мерки на кабинета

Президентът Румен Радев не упражни правото си на вето и обнародва промените в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета, която предвижда вземането на дълг до 10 млрд. лева.

Държавният глава разкритикува под различна форма предвидените от правителството антикризисни мерки, което доведе до нова ескалация на напрежението с управляващите.

Премиерът Бойко Борисов посъветва Радев да наложи вето върху удължаването на извънредното положение.

“Да наложи вето, да уморим народа“, каза Борисов, а Радев му отговори с припомняне, че извънредното положение се удължава с решение на парламента, което не подлежи на вето.

“Няма нищо по-страшно от активната глупост“, добави Радев.

Президентът разкритикува правителството за ограничаването на правата, готвения дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки. Според него трябва "възможно най-бързо, управляемо и безопасно" да се върнем към "относително нормален ритъм на живот".

По думите му схемата, станала известна като "60:40", а предлаганите мерки не достигат до малкия и среден бизнес.

Според него е необходима безвъзмездна помощ.

Радев действително не може да върне удължаването на извънредното положение до 13 май, което стана с решение на парламента, но можеше да наложи вето върху промените в Закона за извънредното положение, в който се разписват част от икономическите мерки, и върху актуализацията на бюджета, която покрива антикризисните мерки на правителството и тегленето на до 10 млрд. дълг. .

При предишната редакция на Закона за извънредното положение Радев върна част от текстовете с мотива, че в него се атакуват последните остатъци от свободата на словото у нас и голяма част от мерките в него са неадекватни и ще останат да действат и след отминаването на кризата с коронавируса.

Тогава управляващите се съобразиха с ветото.

mediapool.bg