Кламер БГ - Новини: Радев прие Тагарев на "Дондуков" 2 и поиска да се ускори модернизацията на армията

Радев прие Тагарев на "Дондуков" 2 и поиска да се ускори модернизацията на армията

България

|
Вт, 08 Авг 2023г. 19:00ч.
Радев прие Тагарев на "Дондуков" 2 и поиска да се ускори модернизацията на армията

Адмирал Ефтимов, Тагарев и Радев, сн. Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев се срещна в понеделник с министъра на отбраната Тодор Тагарев, с когото са на диаметрално противоположни позиции за войната в Украйна. За срещата съобщиха от президентството, като няма официална информация от военното министерство.

В разговорите, в които е участвал и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, е било обсъдена необходимостта за “предприемането на спешни мерки за кадровото обезпечаване на Българската армия и за неотклонни действия за ускоряване на нейната модернизация“.

От информацията на президентството обаче не става ясно какво точно са говорили. Армията от години е в кадрови колапс, а модернизацията й се движи с много бавни темпове, основно заради липсата на средства, но и заради сбъркани планове и липсата на достатъчен административен капацитет.

"Усложнената среда на сигурност изисква отговорно отношение и своевременни действия на всички нива на държавата за гарантиране на националната сигурност чрез развитие на адекватни отбранителни способности и оперативна съвместимост на Въоръжените сили", посочил Радев.

Това е първата публично известна среща между Радев и Тагарев в качеството му на военен министър. Между тях обаче има силно напрежение, въпреки че Тагарев се опитва да не влиза в конфликт с върховния главнокомандващ.

Правителството отказа да се съобрази с призивите на Радев България да не помага на Украйна с въоръжение и боеприпаси и почти всекидневно държавният глава критикува управляващите.

Oт прессъобщението на президентството не става ясно дали темата е била обсъдена.

“Преустановяването на отлива на военнослужещи – подготвени офицери, сержанти и войници, както и привличането на хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане, изискват адекватни социални програми и условия за тяхната пълноценна подготовка“, казал президентът.

Проблемът е ясен от години, но е трудно да бъде разрешен. Освен от ниските заплати, военните се оплакват от ограниченията на професията, лошите материални условия и неясните правила за кариерно развитие.

Дори по официални данни над 20% от местата в армията са свободни.

mediapool.bg