Кламер БГ - Новини: Радев към Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

Радев към Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

България

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 20:39ч.
Радев към Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

Радев към Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз и не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа. Това е заявил президентът Румен Радев в телефонен разговор с холандският премиер Марк Рюте, съобщиха привечер в сряда от прессекретариата на държавния глава.

Институциите на Европейския съюз и страните членки трябва да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, е заявил още Радев.

Парламентът на Нидерландия гласува през октомври резолюция против влизането на България в Шенген, а в сряда нидерландският вестник "Алгемен дагблад" съобщава, че ако страната продължава да се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, е възможно тя да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс".

Допреди няколко дни в Швеция също имаше несигурност дали да подкрепи България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за мнозинството в парламента, обаче, вече информираха българските си колеги в ЕП, че са положително настроени към разширяването на зоната, припомня БНР.

Шведските социалдемократи подкрепят България за Шенген

Третата държава, която е с позиция против влизането ни в зоната за свободно движение, е Австрия.

На 8 декември на Европейския съвет "Правосъдие и вътрешни работи" трябва да се вземе решение за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство.

mediapool.bg