Кламер БГ - Новини: Радев иска международно разследване за употреба на химическо оръжие в Мариупол

Радев иска международно разследване за употреба на химическо оръжие в Мариупол

Европа

|
Вт, 12 Апр 2022г. 22:19ч.
Радев иска международно разследване за употреба на химическо оръжие в Мариупол

Президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза. Снимка: Пресслужба на президента

Президентът Румен Радев призова за международно разследване на съмненията за евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол по време на посещението си в Португалия.

На журналистически въпрос за съмнения за евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол, Румен Радев, цитиран от БТА, припомни, че това е военно престъпление. "Нашият призив е възможно най-скоро да се организира независимо международно разследване. Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът", каза Румен Радев.

Българският президент определи като деликатен въпроса за това дали НАТО трябва да се намеси във военния конфликт. "Вече имаме ясни изявления на генералния секретар на алианса, на президента Байдън и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт", отбеляза още държавният глава.

Радев благодари на португалския си колега Марселу Ребелу де Соуза за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. Темата е била обсъждана на двустранната среща между двамата държавни глави в Порто, която е част от двудневното държавно посещение на Румен Радев в Португалия.

"Това е изключително важно, за да демонстрираме нашата решителност и нашето единство в отстояването на свободата, демокрацията и нашите ценности", отбеляза Румен Радев след срещата между двамата.

Радев призова възможно най-бързо да бъде проведен дебатът за бъдещата архитектура на сигурност в Европа. Той изрази загриженост и от вторичните последици от военните действия, давайки пример с евентуална продоволствена криза, тъй като Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърнени храни.

Румен Радев изрази благодарност към Марселу Ребелу де Соуза и за подкрепата на страната му за присъединяването на България към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество и към Шенгенското пространство, както и за сътрудничеството им в областта на икономиката, образованието, науката и културата.

mediapool.bg