Кламер БГ - Новини: Льо Пен се обяви за стратегическо сближаване между Русия и НАТО

Льо Пен се обяви за стратегическо сближаване между Русия и НАТО

Европа

|
Ср, 13 Апр 2022г. 18:41ч.
Льо Пен се обяви за стратегическо сближаване между Русия и НАТО

Марин льо Пен

Френската крайнодясна кандидатка за президент Марин Льо Пен призова за стратегическо сближаване между Русия и НАТО "веднага щом украинската война приключи и бъде уредена с мирен договор", предаде Франс прес.

"Това е в интерес на Франция и Европа, но също така, вярвам, и на САЩ, които нямат никакъв интерес да видят появата на тесен китайско-руски съюз", заяви кандидатката на партията "Национален сбор" на пресконференция в Париж.

Марин Льо Пен каза, че не желае "нито подчинение на Русия", нито "следване на линията на дипломацията на Байдън" особено в региона на Азия и Океания.

"Повтарям еднозначно, ако бъда избрана за президент, ще напусна съвместното командване (на НАТО), но няма да се откажа от прилагането на член 5 от Северноатлантическия договор за колективната сигурност", подчерта тя, посочвайки, че това е била ситуацията до 2009 година.

В своя президентски проект Льо Пен предлага съюз с Русия, с цел тя да бъде включена в "европейска архитектура на сигурността", като не бива да се смята, че тя се изчерпва с НАТО.

Крайнодяснaта лидерка, която се срещна с руския президент Владимир Путин по време на президентската кампания през 2017 г., редовно е обвинявана от опонентите си във връзки с руските власти. През 2014 г. "Националният сбор" получи руски заем от девет милиона евро, който все още изплаща. Заемът беше разсрочен през 2020 г. от кредиторите. А кредиторите това са руско предприятие "Авиазапчаст", ръководено от бивши военни.

Партията твърди, че отговорни за тази ситуация са френските банки, които отказаха тогава да й отпуснат заем.

На 4 април, след откриването на стотици тела на цивилни в района на Буча, Марин Льо Пен говори за "военни престъпления" в Украйна. Тя обаче остава негативно настроена към икономическите санкции срещу Москва, като аргументира тази своя позиция с желание да защити покупателната способност на французите.

В края на миналия месец кандидатката за президент отказа да нарече Владимир Путин "военнопрестъпник". "Не договаряме мир, като обиждаме една от двете страни", подчерта тя.

mediapool.bg