Кламер БГ - Новини: Радев и МВнР се разбраха за новите посланици в Лондон, Париж и Киев

Радев и МВнР се разбраха за новите посланици в Лондон, Париж и Киев

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 15:38ч.
Радев и МВнР се разбраха за новите посланици в Лондон, Париж и Киев

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Правителството и президентът Румен Радев са постигнали съгласие за назначаването на посланици зад граница, след като процесът бе блокиран за известно време. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел съобщи, че Министерският съвет ще предложи на "Дондуков" в шестима нови посланици за Великобритания, Франция, Украйна, Австралия, Южна Корея и Индонезия.

След като повече от година България нямаше посланик в Украйна, сега за там се предлага Петър Танев, който вече е бил съветник в мисията ни там.

Последният ни посланик в Киев бе Костадин Коджабашев, който беше изтеглен заради войната, а посолството ни беше временно затворено. Коджабашев пък стана зам.-министър, а сега е посланик във Ватикана.

За назначаването на посланик в Украйна призова лично президентът Володимир Зеленски по време на визитата си у нас през юли.

Бившият посланик в САЩ Тихомир Стойчев пък ще смени Марин Райков в Лондон.

За Париж, където мисията ни от месеци се води от временно управляващ, заминава Радка Балабанова.

За посланик в Австралия е предложен Енчо Димитров.

Петър Крайчев ще замести Петко Драганов Сеул, а Таня Димитрова заминава за Джакарта на мястото на Петър Андонов.

Назначаването на посланици става по предложение на правителството и с указ на държавния глава, което изисква сложна съгласувателна процедура и процесът често се оказва блокиран заради неразбирателство между двете страни.

В сряда Мария Габриел благодари на Румен Радев за "конструктивните дискусии с цел спазване на сроковете и минимизиране на риска от периоди, в които България е без посланик".

"Хората, които сме предложили, са дипломати от кариерата, които имат опит, съобразили сме се с техните желания. Селекцията е въз основа вярата ни в способностите им да отстояват интересите на България и да градят връзки със страните, в които са", обяви Габриел.

Президентът Румен Радев почти всекидневно атакува премиера Николай Денков и партиите, които подкрепят кабинета, но явно се е разбрал с Мария Габриел (ГЕРБ).

mediapool.bg