Кламер БГ - Новини: ВСС активира първото независимо разследване срещу главния прокурор

ВСС активира първото независимо разследване срещу главния прокурор

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 15:55ч.
ВСС активира първото независимо разследване срещу главния прокурор

Изптълняващият функциите на главен пркурор Борислав Сарафов, снимка БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет назначи съдия Даниела Талева за специален върховен прокурор, който ще извърши проверката на Борислав Сарафов, изпълняващ в момента функцията на главен прокурор.

Въпреки забавянето с три месеца, България ще може да отчете в Брюксел преди решението за Шенген през декември, че дългоочакваната процедура за разследване на шефовете на държавното обвинение вече е функционираща.

В продължение на 30 години българският главен прокурор бе смятан за недосегаем, което бе потвърдено през 2009 година и от решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България".

Съдия Талева бе избрана за специален прокурор по делото срещу Сарафов с 6 гласа "за" и нито един глас "против". Трима членове на Прокурорската колегия отсъстваха.

Сигналите срещу Борислав Сарафов бяха подадени в началото на юни до Върховния касационен съд, който провежда първоначалния случаен избор на разследващия съдия.

Първият сигнал срещу Сарафов е свързан с делото срещу Петьо Еврото и показанията на бившата му съпруга – Любена. Вторият е по медийните публикации за имотни сделки, свързани със Сарафов. Любопитното е, че физически подател на втория сигнал бе шефът на пресцентъра на Иван Гешев Веселин Иванов, който остана на същата позиция при новия шеф на прокуратурата.

На 8 май разследващите сайтове Bird.bg и “Биволъ“ написаха, че членове на семейството на Борислав Сарафов са получили като дарение скъп имот в центъра на София, направено от бивш депутат на ГЕРБ. Става дума за дарение от Светлин Танчев, направено на 3 февруари 2021 г. за майката на Борислав Сарафов и баба на сина му Боби Сарафов – Венета.

Дареният имот е парцел от 1783 кв. м в район "Витоша". Танчев е бивш депутат, който в 41-ото и 42-ото Народно събрание е избран от ГЕРБ, а в 43-ия парламент - от "БНД – Народен съюз". Както Mediapool написа още преди 10 години, Светлин Танчев е първи братовчед на Борислав Сарафов.

Решението за избора на съдия Талева за специален прокурор може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако влезе в сила, съдия Талева от Софийския градски съд ще бъде преназначена на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Тя е призвана да стане първият магистрат, който може да покаже дали новият механизъм за разследване на главния прокурор е ефективен или трябва да бъде поправен отново.

Говорителят на Прокурорската колегия Гергана Мутафова извади наяве в сряда един от останалите скрити дефекти в механизма – 17-те висящи дела на Даниела Талева като съдия в Софийския градски съд най-вероятно ще бъдат прекратени и ще трябва да започнат отначало.

Прилагането на механизма за разследване на ръководството на прокуратурата се забави и заради друг гаф на парламента – в бързината депутатите пропуснаха да запишат в съдебния закон, че специалният прокурор може да разследва не само главния прокурор, ами и заместниците му. Именно това забави началото на разследването срещу Борислав Сарафов, защото сигналите са подадени, докато е бил в качеството си на зам.-главен прокурор. Поправките в закона, които премахнаха този пропуск, влязоха в сила във вторник, 17 октомври.

В началото на юни бяха подадени общо три сигнала и срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев, но тогава прокуратурата не даде информация за какво се отнасят. Тези сигнали ще се разследват по общия ред от прокуратурата, защото Гешев вече не е магистрат.

mediapool.bg