Кламер БГ - Новини: Ефектът от ОПОС: Намаляване на отпадъците с 300 хил. т годишно и нови 1800 км ВиК мрежи

Ефектът от ОПОС: Намаляване на отпадъците с 300 хил. т годишно и нови 1800 км ВиК мрежи

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 17:33ч.
Ефектът от ОПОС: Намаляване на отпадъците с 300 хил. т годишно и нови 1800 км ВиК мрежи

Ефектът от ОПОС: Намаляване на отпадъците с 300 хил. т годишно и нови 1800 км ВиК мрежи

Благодарение на Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 обемът на отпадъците в България е намален с над 300 000 тона годишно, изградени са над 1800 км ВиК мрежа, а в десет общини е намаляло замърсяването на въздуха след закупуването на електрически превозни средства с пари от еврофондовете, отчитат от екипа на програмата.

ОПОС финансира проекти в областта на водите, отпадъците, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, Натура 2000 и Биоразнообразие, както и за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Като едно от основните предизвикателства в областта на опазването на въздуха то посочва трудността да бъдат убедени хората да слязат от автомобилите си и да ползват градския транспорт. Причината е, че на много места обществените превозни средства не са удобна алтернатива на личната кола. Затова модернизирането на градския транспорт и замяната на старите автобуси с нови екологични превозни средства от висок клас става приоритет на програмата.

През последните няколко години по ОПОС е финансирана покупката на 385 електрически автобуси, тролейбуси и трамваи респективно за 10 общини – Столична община, Враца, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе.

И това е само част от мащабната трансформация на транспорта в българските градове, която води до подобряване качеството на атмосферния въздух, и осигуряване на достъпност и комфорт на пътниците. В допълнение, национални информационни кампании разказаха за вредата от фините прахови частици във въздуха и насърчаваха споделеното пътуване и това с обществения транспорт.

В областта на водите оперативната програма "Околна среда" за предходния период е подпомогнала изграждането на над 500 км водопроводи и над 1300 км канализационна мрежа. Построени и модернизирани са 17 пречиствателни станции за отпадни води. Със средства по програмата е разработена и функционира система за наблюдение на химичното състояние на 173 водни тела, които са важна част от цялата екосистема.

Освен за решаване на вече съществуващи проблеми, ОПОС поставя акцент и върху превенцията – в страната са изградени 6 центъра за повишаване готовността на населението за адекватна реакция при наводнения – в Бургас, Враца, Габрово, Пазарджик, София и Шумен. Екипите в тези центрове работят и с деца и подрастващи, като им показват нагледно как се реагира при природно бедствие и им дават ценни съвети за бързия действия и безопасност.

Паралелно с това се разширява Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Над 650 000 души в 96 общини в България ще бъдат с повишено ниво на защита поради навременно оповестяване и създаване на възможност за адекватна реакция при случаи на наводнения, свлачища, пожари и други бедствия. Към момента националната система известява 39% от населението на България. С разширението й оповестеното население общо за страната ще стане 51%.

Повече информация за Оперативна програма "Околна среда 2014 -2020" е публикувана на сайта: www.eufunds.bg/bg/opos

mediapool.bg