Кламер БГ - Новини: Радев е критикуван заради опитите на правителството да се прикрие, обяви вицето му

Радев е критикуван заради опитите на правителството да се прикрие, обяви вицето му

България

|
Съб, 08 Юли 2023г. 12:45ч.
Радев е критикуван заради опитите на правителството да се прикрие, обяви вицето му

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е критикуван заради позицията си при срещата с Володимир Зеленски, за да се прикрият истинските намерения на правителството. Това заяви в събота вицепрезидентът Илияна Йотова.

Два дни по-рано Зеленски бе на посещение у нас и се видя с премиера Николай Денков, а после и с Радев. Срещата в президентството протече в спорове дали България трябва да помогне на Украйна с въоръжение и боеприпаси. Радев е против.

Ако бяхте на мое място

На няколко пъти българският държавен глава използва думата „конфликт“ за ситуацията в Украйна, на което Зеленски реагира:

"В Украйна не тече конфликт, а война".

Още по темата:

Зеленски разби Радев за "конфликта", дипломацията и отказа на помощ

"Войната няма разстояние и вие като главнокомандващ ще ме разберете. Не дай боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на моето място и да не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности. Какво ще правите тогава? Ще кажете: Путин, взимайте български територии. Не, вие като истински президент съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата си, със суверенитета", обърна се Зеленски към Радев.

Срещата бе широко отразена в редица европейски издания с критични коментари за поведението на българския държавен глава.

Огън

"Критиките към президента и този огън срещу президентската институция целят да отклонят вниманието на българската общественост от това какво е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски по време на срещата, която беше закрита за медиите", заяви в събота Йотова.

Според нея премиерът е бил принуден да промени позицията си за това какво въоръжение ще даде България на Украйна и това сочи, че нещо се прикрива.

Още по темата:

Денков: Няма да дадем на Украйна нещо, което би застрашило отбраната ни

Всъщност Денков не е влизал в технически подробности за исканата военна помощ. Неговият коментар бе, че България няма даде нещо, което би застрашило отбранителните способности на страната.

Военният министър Тодор Тагарев пък каза, че украинската делегация е дала списък с нужното въоръжение. Изтребители не са искани, обясни той. Украинците обаче са казали, че имат нужда от ПВО системи, както и големи количества боеприпаси.

"Единият говори за това, че ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, а другият казва, че ние ще дадем това, което можем", анализира Йотова.

mediapool.bg