Кламер БГ - Новини: Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна

Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна

България

|
Пет, 06 Май 2022г. 10:32ч.
Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна

Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна

Президентът Румен Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна, въпреки изричното решение на парламента, което позволява единствено ремонт на украинска военна техника. Според него терминът “военнотехническа помощ“ е разтеглив. На този фон решението на Народното събрание изрично уточнява какво се има предвид под военнотехническа помощ и не дава мандат на правителството да изпраща директна военна помощ за Киев.

“Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да бъде кратък, той ще се разрасне“, каза Радев след тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини в Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

“Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят и в България“, обясни президентът, без да уточни какво точно има предвид под “страсти“ и как е възможно войната да не бъде част от политическия дневен ред на страната.

България и Унгария са единствените държави в НАТО и ЕС, които не оказват военна помощ на Украйна. Преди два дни българският парламент с огромно мнозинство взе решеие за изпращане на военнотехническа помощ на Украйна, която е изрично дефинирана – става дума за ремонт на военна техника в България, ако има такава възможност.

Радев обясни, че е недопустимо в центъра на столицата ни да се създават сблъсъци по повод войната и определи това като "опасно".

"По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг - общствен и човешки, е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви, те нямат място у нас. Всеки, който пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да бъде готов да понесе и своята отговорност", каза Радев.

В отговор на въпрос дали стои зад новата партия на служебния министър Стефан Янев президентът заяви, че “не работи с подставени лица“ и ще каже директно, ако подкрепя някого.

"Личи му на господин президента, че има слабост към Русия. Заявка за неутралитет - какво означава неутралитет в тази ситуация?", коментира по-рано съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов.

Той призова президентската институция да си остане в рамките на своите правомощия. “Всяка жаба да си знае гьола“, каза той.

mediapool.bg