Кламер БГ - Новини: Правителството подготвя временно премахване на акцизите за тока и газа

Правителството подготвя временно премахване на акцизите за тока и газа

България

|
Пет, 06 Май 2022г. 14:58ч.
Правителството подготвя временно премахване на акцизите за тока и газа

Правителството подготвя временно премахване на акцизите за тока и газа

През следващата седмица България ще поиска от ЕС задействане на процедурата по временно освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Целта е да се овладее инфлацията. Съобщението на Министерския съвет бе направено в контекста на скандала с част от представителите на транспортния бранш, които призовават за намаляване на акцизите върху горивата и намаляване на тол-таксите.

Министерският съвет цитира европейска директиви от 2003 година, според която държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на тока и газа. Допустимо за премахване на акцизите върху енергийните продукти и електроенергията, използвани в транспорта, както и акцизите за електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Правилата на ЕС позволява освобождаване от акцизи на природния газ за страни, в в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%. България покрива и този критерий, тъй като газът представлява едва 12% от енергийния миск на страната.

Намаляването и дори премахването на акцизите върху енергията бе поискано от икономическия министър и лидер на БСП Корнелия Нинова още в края на март. Икономически експерти вече коментираха, че този ход на правителството е рискован, защото реалният ефект от мярката върху цените ще е малък, но негативният ефект върху бюджета ще е голям.

Още в началото на войната в Украйна премиерът Кирил Петков обяви, че ако Русия спре газа за България, страната ни ще работи за спиране на износа на електроенергия, за да балансира цените.

Два месеца по-късно Русия наистина спря доставките на газ за България в нарушение на действащия договор, но това засега не е довело до директно повишаване на цената на суровината за вътрешния пазар, а износът на ток не е спрян.

mediapool.bg