Кламер БГ - Новини: Радев: Партиите да не горят мостове, по които после трябва да преговарят за кабинет

Радев: Партиите да не горят мостове, по които после трябва да преговарят за кабинет

България

|
Пет, 02 Септ 2022г. 17:53ч.
Радев: Партиите да не горят мостове, по които после трябва да преговарят за кабинет

Радев: Партиите да не горят мостове, по които после трябва да преговарят за кабинет

"Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство".

Това каза президентът Румен Радев след визитата си в Обединените арабски емирства. Думите му идват в първия ден на официалната предизборна кампания за предстоящите на 2 октомври избори.

"Краткият живот на последните парламенти и последното правителство са ясен показател докъде може да ни доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативната кампания и отказа от диалог", каза държавният глава.

По думите му най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство. "Да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългодсрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство", добави Радев.

Според него обществото "очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот".

За природния газ

По повод високата цена на природния газ Радев каза, че "този огромен скок в цената на газа се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли". По думите му те са били на два пъти по-висока цена от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима. Вероятно Радев има предвид, че представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините посочиха 130 евро на мегават/час като пределно поносима цена.

"Инфлацията и ръстът на цените са най-тежките проблеми пред българските граждани и те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока. Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то снижаването на цените на газа и горивата изисква решителни действия", посочи още Радев и добави, че при тези обстоятелства служебният кабинет трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени.

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но Румен Радев уточни, че трябва да е ясно, че това не е единственото решение и не на всяка цена. "Газпром" е решение само ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване цените на горивата", заяви Румен Радев.

mediapool.bg