Кламер БГ - Новини: Около 20 души са спасени в бедстващите села край Карлово

Около 20 души са спасени в бедстващите села край Карлово

България

|
Пет, 02 Септ 2022г. 20:40ч.
Около 20 души са спасени в бедстващите села край Карлово

Около 20 души са спасени в бедстващите села край Карлово

Бедстващи хора, откъснато село, наводнени улици, разрушени къщи, отнесени мостове, непроходими пътища, спрян железопътен транспорт и липса на ток - такава е равносметката от изсипалия се порой в западната част на община Карлово.

Добрата новина е, че няма загинали и пострадали хора, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Около 20 души са спасени с хеликоптер от най-тежко пострадалото село Богдан, което е откъснато заради разрушени мостове. В другите наводнени села бедстващи бяха евакуирани с лодки.

Бедствено положение е обявено в пет села - Розино, Слатина, Столетово, Каравелово и Богдан в община Карлово, каза кметът Емил Кабаиванов.

Има разрушени 3 къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово.

Наводнения има и в Копривщица, ВМЗ Сопот спря работа от съображения за сигурност.

На помощ на пострадалите се притекоха десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той бе на място в едно от най-пострадалите села Каравелово.

На място помагат и 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада още от началото на бедствието, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Заради скъсана дига на река Стряма е поискано съдействие и от "Напоителни системи", които отговарят за безопасността на речното корито, каза Емил Кабаиванов.

Води се разследване за извършване на престъпление - причиняване на наводнение по непредпазливост, съобщи заместник-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова.

Спасителните операции за извеждане на хора от наводнените райони продължават, а дъждът не спира да вали.

Бедстващи хора в село Каравелово, 40 къщи са наводнени

Най-малко 40 къщи са наводнени в село Каравелово, каза кметът на населеното място Славка Червенкова.

"Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани са в момента и ще бъдат настанени временно в кметството", каза Славка Червенкова.

Тя допълни, че заради пороя се очаква да се активират големи свлачища в планината над селото.

В селото пристигне техника, която започна да вади падналите дървета от коритото на реката и да почиства пътя и улиците.

Няколко къщи в селото са частично разрушени.

Село Богдан е откъснато от света

Село Богдан, край Карлово, е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

Жена на 80 години успешно е евакуирана от наводнената си къща. С помощта на хеликоптер около 20 души от селото бяха спасени. Една къща е разрушена от придошлите води.

От всички области пристигат спасители и лодки, каза шефът на пожарната Николай Николов. Той посочи, че двата моста на селото са недостъпни - единият е под вода, другият е напълно отнесен от придошлите води.

По нареждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община са заминали към село Богдан, за да окажат помощ.

Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника, каза Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Бедствено положение и в село Слатина

Положението в село Слатина, Карловско, е бедствено, заяви кметът на населеното място Петър Делков.

Три къщи и един магазин са разрушени от придошлите води, след като деретата и коритото на река Стряма не успяха да поемат толкова големи количества дъжд.

Обилните валежи са започнали още в 2 часа през нощта и досега не са спирали, каза Петър Делков към 11 часа днес.

На места асфалтовата настилка е отнесена от дъжда, има наводнени къщи, добави кметът на село Слатина.

Наводнения и в Копривщица

Къща и детската градина са наводнени след проливните дъждове в Копривщица, съобщи за кметът на общината Бойка Дюлгярова. По думите й няма бедстващи хора.

Тя напомни, че от години общината се моли на държавата да ремонтира каналите, заради които сега е наводнена детската градина.

Река Тополница е излязла за кратко от коритото си. Имаше малки запушвания в по-малките дерета на реката, които са отпушени с багери. Голямата река си тече в коритото, но е буйна, обясни кметът на Копривщица.

Ситуацията в подбалканското градче засега е под контрол, но местната власт остава нащрек заради прогнозите на метеоролозите, че валежите ще продължат.

Спряно е движението на влаковете в междугарието Христо Даново – Клисура

Обилните валежи спряха в 8 часа движението на влаковете в междугарието Христо Даново и Клисура, което е част от 3-та главна жп линия София - Карлово - Бургас.

Железния път бе блокиран от активирали се свлачища и паднали дървета. Част от него бе и под вода.

Пътниците между двеге жп гари се превозват с автобуси, съобщиха от БДЖ.

Бързият влак от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово - Пловдив - София през Казичене.

Аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са на място. Предприети са незабавни мерки за отводняване на железния път, разчистване на наноси в участъка и възстановяване на движението.

Ограничено е движението през Троянския проход

Заради свлечена скална е ограничено движението по пътя Троян - Кърнаре, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Екипи на пътноподдържащото дружество работят по разчистването на трасето.

Трафикът на леки коли се пренасочва по обходен маршрут през прохода "Шипка", а тежкотоварните автомобили преминават през Прохода на Републиката.

Спряно е електроподаването

На места е спряно електроподаването заради наводнени трафопостове, каза Крум Косев от "ЕВН-България".

Най-сериозно е положението в селата Богдан, Кърнаре, Слатина и Каравелово. Тези населени места имат ток частично.

В районите на селата, където са придошли местните реки, няма ток и не се знае кога ще бъде пуснат.

ВМЗ спря работа

"Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот спряха работа от съображения за сигурност.

Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария, казаха от завода.

До 24 часа ще се възстанови изцяло електрозахранването към производствената площадка на ВМЗ, каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на посещението си в завода.

Към момента всички помещения са отводнени. Част от цеховете на завода в момента не работят, но предстои тяхното поетапно включване. Няма пострадала готова продукция, каза Щонова.

"Искам да поздравя екипа на място, който е действал изключително бързо и адекватно и в никой момент не е имало риск за работниците на ВМЗ, което е най-важното", допълни тя.

По нейни думи ситуацията в региона е много тежка. Има и служители на ВМЗ, които не са могли да стигнат до работните си места заради състоянието на инфраструктурата след проливните дъждове.

"ВМЗ ще предостави хранителни продукти на бедстващите хора от района. В контакт сме с община Карлово и имаме готовност да окажем съдействие за всичко друго, за което сме в състояние да помогнем", каза още Щонова.

Тепърва ще се правят и детайлни огледи, за да се прецени какви са материалните щети във ВМЗ и какво ще е необходимо за да се отстранят.

mediapool.bg