Кламер БГ - Новини: Радев: От Стефан Янев очаквах много повече като министър на отбраната

Радев: От Стефан Янев очаквах много повече като министър на отбраната

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 18:43ч.
Радев: От Стефан Янев очаквах много повече като министър на отбраната

Румен Радев и Стефан Янев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев разкритикува вече бившия военен министър Стефан Янев, който по-рано сам назначи за служебен премиер, а преди това бе и негов секретар по отбрана.

"От Стефан Янев очаквах много повече като министър на отбраната. Очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на Българската армия и като работа", коментира Радев, потвърждавайки обтегнатите отношения между двамата в последно време.

Янев бе сменен след серия противоречиви изказвания за войната в Украйна и критики към правителството, от което бе част доскоро. На раздяла Янев излезе с програмна реч, която засили коментарите, че е възможно да се готви за нова роля.

"Понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв нов мой политически проект с нови подставени лица, искам да заявя - не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия", посочи президентът.

Той обаче оцени високо Янев в ролята му на служебен премиер.

"Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната, показа, че страната ни може да се управлява по друг демократичен начин. Върна надеждата на хората и най-важното това правителство организира честни избори, които избори именно докараха сегашните управляващи на власт", посочи Радев.

Той каза, че познава и заместника му като военен министър Драгомир Заков и работата му като представител на България в НАТО.

"Моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен", каза той.

По думите му от Брюксел не винаги човек може да добие реална представа за тези процеси.

Радев заяви, че братоубийствена, срамна агресия и война в Украйна, заслужава санкции.

"Цяла Европа и светът се обединяват около това. Що се отнася до военно оборудване, това е решение, изцяло в правомощията на българското правителство. Важно е българският парламент, ако има такова решение, да го утвърди", посочи Радев.

mediapool.bg