Кламер БГ - Новини: Радев напусна парламента преди клетвата на правителството

Радев напусна парламента преди клетвата на правителството

България

|
Вт, 06 Юни 2023г. 17:10ч.
Радев напусна парламента преди клетвата на правителството

Радев напусна парламента преди клетвата на правителството

Президентът Румен Радев демонстративно напусна парламента преди новоизбраното правителство да положи клетва с обяснението, че той е полагал същата клетва и не можел да приеме тя да бъде произнасяна като формален акт.

"На всичко е ясно, че България трябва да има редовно правителство и работещ парламент, но това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат дълбоко устоите на демокрацията в политика. Това вещае рискове и несигурност", обясни Радев на излизане от парламента.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира поведението на Радев и част от депутатите, които също напуснаха пленарната зала, като знак за изключително острото политическо разделение в страната.

"Изборът на редовно правителство ще даде време на този парламент да се опита да преодолее това", каза Иванов.

Обвинения в предателство

По-рано Румен Радев си позволи изключително остър тон преди гласуването на кабинета “Денков-Габриел“.

"Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели", каза той пред журналисти преди началото на извънредното пленарно заседание на парламента.

Това е поредна атака на Радев срещу бъдещото редовно правителство. При връчването на втория мандат на Николай Денков президентът нападна коалицията и намекна, че според него мандатът не трябва да се реализира.

"Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията", коментира Радев.

Той посочи, че ГЕРБ, "Продължаваме Промяната“ и "Демократична България“ са били опоненти, а сега, по думите му, избирателите им са измамени.

Радев смята, че политиката не е само намиране на мнозинство, а е преди всичко ценност.

"Гласуването днес ще покаже дали народните представители от тези партии, дали всички те, са с ампутирано достойнство и са приели ролята да бъдат просто редови гласуващ", каза още президентът.

mediapool.bg