Кламер БГ - Новини: Радев: Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина"

Радев: Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина"

България

|
Вт, 08 Юни 2021г. 17:28ч.
Радев: Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

"Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание да спазва българската конституция, където ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа", коментира президентът Румен Радев.

Той визира посещението на председателя на движението Мустафа Карадайъ в Турция, където той се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган и други политици. Визитата бе отразена от Анадолската агенция, която цитира изказване на Карадайъ, че "Тази земя (Турция – бел. ред.) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (в България - б.р.) след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи".

"Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос, следва и политическата партии да го направят", каза Радев.

"Нашите отношения с Турция са изключително важни и България винаги е работила активно те да се развиват. Турция е и добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", добави държавният глава

На въпрос дали българските власти са знаели, че се подготвя такава визита, президентът каза, че той не е знаел.

Във вторник зам.-председателят на ДПС Хасан Азис коментира пред бТВ, че срещата е знак за добро отношение и не означава, че се търси подкрепа от турската държава за изборите.

Радев коментира и информациите за влизането на ДАНС в спецпрокуратурата, ГДБОП и други силови структури.

"Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите, институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията, тази борба изисква и съдебна система, най-вече прокуратура и изисква да има не избирателен подход, а правораздавателната система да се задейства преди медиите и институциите в чужди държави да осветлят това, което се случва в България", посочи Радев.

Попитан за процеса на ваксинация у нас Румен Радев каза, че здравният министър е заложил ясни приоритети - предимство на възрастните хора, хората над 60-70 години, хората с увреждания, на хората в слабо социално положение.

"България изостана драстично не само в процеса на ваксиниране, но в правилността на този приоритет, защото, ако видим другите държави от Европа, тези групи са на изключително приоритетно ниво, при нас те не бяха поставени на необходимото ниво и този приоритет дойде там, където му е мястото", коментира Радев.

На въпрос за пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, президентът Радев каза, че негов приоритет е да посочи министрите в едно служебно правителство, той им е делегирал пълни правомощия да подбират своите екипи и Министерският съвет да води своята кадрова политика.

mediapool.bg