Кламер БГ - Новини: Радев: Знаел ли е премиерът, че съм подслушван в грубо нарушение на закона?

Радев: Знаел ли е премиерът, че съм подслушван в грубо нарушение на закона?

България

|
Ср, 12 Фев 2020г. 14:07ч.
Радев: Знаел ли е премиерът, че съм подслушван в грубо нарушение на закона?

"Знаел ли е премиерът, че неговите подчинени подслушват президента в грубо нарушение на закона. И ако го е знаел защо е допуснал закононарушението. Ако не го е знаел, значи премиерът е човек неспособен да управлява тези служби?", коментира президентът Румен Радев.

В сряда държавният глава остро критикува правителството и прокуратурата. Според него кабинетът се е провалил в редица структурни сектори, а прокуратурата и службите "проспиват" нарушенията.

"Как тези бдителни органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта и че плащаме самолети 4-то поколение по-скъпо от 5-то поколение. Остава и друг въпрос: защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде освен в МС, където се харчи от първо лице. Във всяка една държава хранителната среда за корупцията е там, където се усвоява бюджетът", посочи Радев.

"Знаел ли е премиерът, че съм подслушван"

Президентът коментира, че разпространеният от прокуратурата запис на разговора му с командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков е незаконен.

"Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, проблемът е в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна, защото това всичко рефлектира върху правовата държава, устоитe на демокрацията и правата на обикновения български гражданин", коментира Радев.

Според него около казуса има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено.

"Първо връзката премиер - главен прокурор. Знаете кой подслушва и реализира СРС - това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС - пряко на МС по закон и функционално директно на министър-председател. Знаел ли и премиерът, че неговите подчинени подслушват президента в грубо нарушение на закона. И ако го е знаел защо е допуснал закононарушението. Ако не го е знаел, значи премиерът е човек неспособен да управлява тези служби", каза държавният глава.

Записите, които прокуратурата разпространи на 28 януари, бяха от телефонен разговор на президента с командира на Военновъздушните сили, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

"Дали не се преборват и неудобните?"

"Прокуратурата бърза да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона явно в нечий интерес. Покрай епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главният прокурор и председателя на ДАНС. Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Това са важни въпроси", попита Радев.

По думите му в тази огромна амбиция на главния прокурор да се пребори с престъпността и корупцията, която е похвална, някак си не вижда "очевадното".

В сряда той участва в дискусия в Лесотехническия университет, посветена на научните подходи за опазване на природата и борбата с климатичните изменения.

mediapool.bg