Кламер БГ - Новини: Новият десен проект на Радан Кънев се цели да бъде втора политическа сила

Новият десен проект на Радан Кънев се цели да бъде втора политическа сила

България

|
Съб, 23 Ян 2016г. 17:06ч.
Новият десен проект на Радан Кънев се цели да бъде втора политическа сила

Началото на създаването на нов десен проект около Демократи за силна България (ДСБ), чиято цел е да стане втора политическа сила даде лидерът на партията Радан Кънев.

На провеждащото се в столицата национално съвещание на партията около час Кънев той критикува управлението и обяви Реформаторския блок (РБ) за изчерпан политически модел.

В края на 2015 г. ДСБ обяви, че минава в опозиция на настоящето управление, но въпреки това не напусна РБ, който остана в управлението на страната.

Днес Кънев призова партньорите си в РБ, които продължават да подкрепят правителството, да определят червените линии, които биха ги изкарали в опозиция. В противен случай ги чака съдбата на НДСВ след участието им в правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев, предупреди той.

"За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ", каза Кънев.

Водачът на тъмносините направи анализ на едногодишното управление с участието на РБ. Той открои като успех постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, ресори чиито министри са от РБ, а като провал - всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

Според Кънев крайният резултат е бедност, неравенство и засилваща се емиграция.

"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", каза Радан Кънев.

Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той. Според лидера на ДСБ България от понеделник до петък се управлява добре, но в дългосрочен план – не.

"Една година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан, РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии. След една година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е "не на продължаването на този процес"", обобщи Радан Кънев.

На Националното съвещание на ДСБ беше Корман Исмаилов от Народната партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок и подкрепя правителството. Присъства и здравният министър Петър Москов, който напусна ръководството на ДСБ, защото не беше съгласен с излизането на партията в опозиция и отказа да напусне поста си в кабинета "Борисов".

mediapool.bg