Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: Местният вот може да има "фатални последици" за управляващите

Радан Кънев: Местният вот може да има "фатални последици" за управляващите

България

|
Ср, 25 Март 2015г. 19:12ч.
Радан Кънев: Местният вот може да има "фатални последици" за управляващите

Предстоящите през есента местни избори може да повишат напрежението в управляващата коалиция и в крайна сметка да имат "фатални последици", както за нея, така и за Реформаторския блок.

Такава прогноза направи съпредседателят на РБ Радан Кънев в сряда в интервю пред Дарик радио. Той все пак уточни, че засега има напрежение по-скоро вътре в Реформаторския блок и в самата партия ГЕРБ, отколкото по оста между двете формации.

"Засега виждам повече раздори вътре в ГЕРБ, свързани с местните избори, отколкото между нас и тях, както и вътре в нашата коалиция. Но всякакви процеси са възможни. Ако партийното начало, манията да представяш партията си за победител, да броиш някакви бройки кметове и общински съветници, все едно това са национални избори, надделее - било вътре в Реформаторския блок или в отношенията между Реформаторския блок и ГЕРБ, тези избори може да имат много лоши и може би фатални последици за Реформаторския блок или коалицията", заяви Кънев.

По думите му РБ ще излезе със свои листи за общински съветници и номинации за кметове в големите градове. Той обаче предупреди, че ако блокът не направи "крачка напред" при определянето на лицата в кандидатските листи, ГЕРБ отново ще имат чисто мнозинство.

Лидерът на ДСБ не спести критики към управлението на София, чийто бюджет всяка година надвишава 1 млрд. лв.

"Столичният общински съвет (СОС) харчи над 1 млрд. годишно. Третият по големина бюджет в държавата е бюджетът на София. И ако симпатиите към г-жа Фандъкова като човек са някак си всеобщи – виждам, че повечето ни избиратели я харесват, съвсем не мога да кажа, че отношението им към начина, по който се харчат парите им като данъкоплатци, е такова. Напротив – много остро критични са към начина, по който СОС се разпорежда с нашите пари. Аз също съм много критичен и това рязко сваля и доверието ми към кмета", смята Радан Кънев.

Депутатът от Реформаторския блок добави, че "симпатиите са едно, но контролът върху дейността на съвета е нещо съвсем друго", призовавайки това негово мнение да не се възприема като атака, а просто като пример.

mediapool.bg